Softver

10 razloga neuspešne implementacije ERP-a i kako je izbeći (1. deo)

Enterprise Resource Planning (ERP) predstavlja poslovni softver koji preduzećima pruža mogućnost da organizuju i strukturiraju svoje poslovanje. Ovo je prvi deo serije tekstova o razlozima za neuspeh implementacije ERP-a u malim i srednjim preduzećima.

Dakle, uveli ste poslovni softver u vašem preduzeću. Platili ste server, licence, obuku i implementaciju. Sve je teklo u najboljem redu. Do određenog trenutka.

Uprkos uvođenju softvera, implementacija se pokazala neuspešnom.

Mnogi vlasnici i menadžeri malih i srednjih preduzeća se pitaju kako je došlo do toga. I pored pažljivog planiranja, istraživanja tržišta, pregleda ponude softvera i izdvojenog budžeta, primena poslovnog softvera nije dala željene rezultate.

Pre svega, poslovni softver nije magična formula koja će eto, tek tako rešiti vaše poslovanje. Poslovni softver je sredstvo pomoću kojeg stičete jasniji uvid u poslovne procese. Time se stvara podloga za održivi rast i razvoj vaše firme.

Red je da se upoznamo sa nekim od najbitnijih razloga kraha implementacije softvera u preduzećima. Takođe, predložićemo i neka rešenja, koja će vam svakako biti od koristi.

Pa, da počnemo:

#1  Nedostatak jasne vizije razvoja preduzeća (ciljeva)

Polazna tačka poslovnog planiranja jeste definisanje ciljeva. Poslovni softver ne može biti cilj, već alat kojim se određeni ciljevi lakše ostvaruju. Određen broj vlasnika malih i srednjih preduzeća ne posvećuje dovoljno pažnje strateškom planiranju, što se može pripisati obavljanjem velikog broja operativnih zadataka.

Šta je zapravo poslovni cilj? On predstavlja željeno stanje kompanije u određenom trenutku. Suvišno je reći da je osnovni cilj poslovanja ostvarenje profita.

Međutim, poslovni cilj može biti i povećanje tekuće likvidnosti, veća ušteda, širenje kapaciteta, uspostavljanje saradnje sa drugim poslovnim partnerima, tehnološko osavremenjavanje proizvodnje i sl.

Savet: ukoliko ste firma koja se bavi trgovinom/proizvodnjom, sigurno se vodite idejom o širenju aktivnosti. Da bi ERP mogao da vas prati (pošto ćete imati nekoliko radnih jedinica), potrebno je da imate okvirni plan koji pokriva period od 1-5 godina. U tom planu možete definisati vaše idealno tršište, način promocije, proizvodni proces, marketing, prodaju i sl. Naravno, to je samo procena. Često ne raspolažemo dovoljnim brojem informacija koje nam pomažu u donošenju odluka, ali svakako pomaže postojanje strukture kao ,,ideje-vodilje’’.

Takođe, probajte da konkretizujete svoje ciljeve, tj. da budete što precizniji prilikom definisanja konkretnog akcionog plana. 

#2 Nerealna očekivanja od poslovnog softvera

Iako je poslovni softver zamišljen kao način efikasnijeg organizovanja informacija, on ipak nije svemoćna mašina. U pojedinim slučajevima, dešava se da menadžeri i vlasnici preduzeća očekuju da će im se svi procesi automatizovati.

Zapravo, očigledna prednost poslovnog softvera počiva u preglednosti i činjenici da je jednom uneta informacija recimo iz magacina, dostupna i sektoru finansija i prodaje. Bitno je navesti da se softver može prilagoditi korisniku ali to za sobom povlači dodatne troškove.

Savet: prilikom odluke o izboru softvera i firme-implementatora, proučite pažljivo specifikaciju proizvoda kako biste stekli utisak o tome da li dati ERP zadovoljava potrebe vašeg preduzeća.

 

Autor: Igor Ivašković, Saradnik za poslovni razvoj u "Implementacija d.o.o."

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Implementacija d.o.o.http://www.implementacija.rs/naslovna

Implementacija d.o.o. je IT firma koja se bavi uvođenjem poslovnog softvera u malim i srednjim preduzećima, kao i strateškim vođenjem onlajn poslovanja primenom novih web standarda.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!