Društvo

8. mart - Međunarodni dan žena

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena, 8. mart, u znak sećanja na dan kada su žene počele da se bore za socijalnu, radnu i rodnu ravnopravnost.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Od 1911. godine 8. mart su slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj. U Srbiji, gde su ga obeležile socijaldemokratkinje u organu Jednakost, prva proslava održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. veka.

Nizom manifestacija ove godine Dan žena biće obeležen i u Srbiji.

Definišući položaj žena u Srbiji, direktorka UN Woman u Srbiji Milena Rikanović za Tanjug je rekla da su žene u nepovoljnijem položaju od muškaraca u gotovo svakoj oblasti društveno-političkog i ekonomskog života u Srbiji, one rade dva i po sata duže od muškaraca na neplaćenim poslovima, zarađuju 16 odsto manje od muškarci sa istom stručnom spremom,izložene su nasilju, a u težem su položaju žene na selu nego u gradu.

U saopštenju Tima UN podseća se da u svetu oko 740 miliona žena živi u neformalnoj ekonomiji sa ograničenim pristupom socijalnoj zaštiti, javnim uslugama i infrastrukturi koje bi mogle povećati njihovu produktivnost i sigurnost prihoda.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!