Berza

A pobednik trećeg kvartala na tržištu kriptovaluta je..?

Koja kriptovaluta je u trećem kvartalu zabeležila ubedljivo najbolje rezultate na tržištu kriptovaluta, u poređenju sa svim ostalim altkoinima?

Naime, od pet najvažnijih kriptovaluta, prema tržišnoj kapitalizaciji, bitkoin je zadržao vodeću poziciju u trećem kvartalu, sa rastom vrednosti od čak 74 odsto.

Sa druge strane, bitcoin keš, digitalna valuta stvorena nakon podele bitkoina, nije uključena u računicu jer se njome nije trgovalo tokom celog kvartala.

Nasuprot tome, drugi altkoini nisu bili jednako uspešni:

- Vrednost Ethereuma je porasla sa 282,32 na 302,04 dolara ili nešto više od 8 posto,

- Ripple je pao sa 0,26 dolara na 0,19 dolara, što je pad od 26,9 procenata,

- Vrednost Litecoin je uvećana sa 40,4 na 55,1 dolara, što je zabeležen rast za 36,5 odsto.

Treći kvartal je obeležen prelaskom korisnika sa altokoina na bitkoin, u poređenju sa drugim kvartalom, kada je upečatljv bio rast Ethereuma, i to za oko 500 odsto - što je vrhunac vrednosti ove kriptovalute.

Bitkoin iza sebe ima dobar kvartal, obeležen pametnim odlukama. Iako je uvođenje nekih regulativa u Kini oborilo vrednost ove kriptovalute, Japan je doneo podsticajne odluke, što je bitkoin vratilo na put uspeha. Ova kriptovaluta je u prethodnom periodu uspešno prošla kroz proces deljenja, nakon čega je usledio period neizvesnosti, koji je sada iza nas. Međutim, pojedini analitičari i dalje upozoravaju na moguć period volatilnosti u budućnosti.

I dok je bitkoin ubedljivi lider među popularnim kriptovalutama, pojedini manji altkoini su takođe zabeležili dobre rezultate u septembru. Primera radi, Dash, koji ima ukupu vrednost od 2,3 milijarde dolara, ne može da se poredi sa 73,1 milijardi vrednosti bitkoina, ali takođe beleži porast od 82 odsto.

 

Izvor. CNBC

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!