Berza

Akcije Apple-a pale za skoro 10 odsto

Akcije američkih tehnoloških kompanija primetno gube na vrednosti poslednjih dana.

Na pragu gubitka većeg od 10 odsto našla se i deonica Apple. Akcija tog tehnološkog diva u odnosu na rekordan nivo postignut 1. septembra srušila se devet odsto na 150,55 dolara.

Tako joj za ulazak u područje korekcije koje se definiše kao pad od najmanje 10 odsto nedostaje još vrlo malo. Pojeftinjenje je izazvala zabrinutost da novi ajfon 8 neće privući naročit broj kupaca. Podsetimo, taj smartfon je generator prihoda kompnije. Špekulacije su dobile svojevrsnu potvrdu u medijskim natpisima objavljenim ove nedelje, da je Apple poručio dobavljačima da uspore pošiljke za najskuplji ajfon X. 

Po ceni od 999 dolara taj model početkom novembra kreće u prodaju u SAD-u, a Apple je navodno dobio samo 40 odsto komponenata koje su naručene za proizvodnju. Kompanija je odbila komentarisati ove navode. Iako ulazak u korekciju na prvu loše zvuči, može značiti i da je deonica znatno povoljnija. Podaci Thomson Reutersa pokazuju da se Apple trenutno trguje po 13,8 očekivanih godišnjih zarada, najniže od februara. 

Apple nije jedina dionica pod pritiskom. Facebook je na primer u ponedeljak pao skoro pet odsto i izgubio 20 milijardi dolara tržišne vrednosti. Od 68 deonica u sastavu S&P 500 tehnološkog indeksa, njih četvrtina je izgubila više od 10 odsto vrednosti. 

"Ovde definitivno ima panike", kaže za Rojters trgovac Wedbusha Joel Kulina. Tokom ove godine tehnološki S&P 500 skočio je 23 odsto, a trenutno se trguje po 18,4 godišnjih zarada, blizu najvišeg nivoa od krize 2008. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!