Digitalni marketing

Aleksandar Tanasković, osnivač sajta “Digitalni marketing”: Adekvatna internet prezentacija uliva poverenje potencijalnim klijentima

Onlajn prezentacija predstavlja temelj, koji svaka ozbiljna organizacija mora da poseduje. Postojanje adekvatne internet prezentacije uliva poverenje potencijalnim mušterijama/klijentima i omogućava im konstantan pristup informacijama, koje su relevantne za poslovanje.

U Srbiji se uglavnom shvata značaj internet prezentacije, ali je problem u tome što se sajtovi često prave samo da bi se napravili i objavljuju se praktično bez ikakve optimizacije za internet pretraživače ili mobilne uređaje, izjavio je u intervjuu za naš portal Aleksandar Tanasković, osnivač sajta “Digitalni marketing”.

Koje su tehnike uspešnog digitalnog marketinga?

Zanimljiva stvar vezana za digitalni marketing je to što ne postoji univerzalan princip za različite delatnosti i organizacije. Smatram da su razumevanje organizacije, tržišta, uz konstantno testiranje jedini pravi principi kojima se treba voditi kada se koriste univerzalne tehnike digitalnog marketinga koje savetuju poznati, svetski, marketari.

Kako treba da izgleda dobra digitalna marketing kampanja i kako je prilagoditi različitim oblastima poslovanja?

Neophodno je da znate ko su vam mušterije tj. željena publika. Morate da ih poznajete do te mere da znate koliko imaju slobodnog vremena i koja informacija za njih predstavlja vrednost. Nakon što to definišete, veoma lako možete kreirati ulazak u prodajni proces i optimizovati ostatak digitalne kampanje.

Po nekom nepisanom pravilu, koje je više puta dokazano u praksi, digitalna marketing kampanja treba da sadrži tzv. "mamac" tj. lead magnet, koji će se ponuditi (organski ili putem plaćenih kampanja) osobi koja se svrstava u vašu željenu publiku. Ta osoba vam daje njen/njegov email, broj telefona, prijavljuje se na vašu FB messenger listu... a vi zauzvrat dajete informaciju, koja je vašoj željenoj publici vredna (u sklopu kratkog PDF pamfleta, čekliste, video snimka, infografika...). Time se na jedan način završava prvi deo kampanje digitalnog marketinga, a i otpočinje digitalna prodajna kampanja. 

Koliki je značaj online prezentacije u svetu, a kakva je situacija u Srbiji?

Onlajn prezentacija predstavlja temelj, koji svaka ozbiljna organizacija mora da poseduje. Postojanje adekvatne internet prezentacije uliva poverenje potencijalnim mušterijama/klijentima i omogućava im konstantan pristup informacijama, koje su relevantne za vaše poslovanje. Skoro sam pročitao da je vebsajt besplatan radnik, koji (nakon inicijalne postavke) košta 20-50€ godišnje. Zamislite samo koliko vredi taj "radnik" ako ga adekvatno optimizujete i opremite da radi za vas vikendima, praznicima, u svako doba dana i noći.

U Srbiji se uglavnom shvata važnost internet prezentacije i neophodnost njenog postojanja. Problem je u tome što se sajtovi često prave samo da bi se napravili i objavljuju se praktično bez ikakve optimizacije za internet pretraživače ili mobilne uređaje. U tom pogledu bi sajtovi u Srbiji mogli da budu malo bolje struktuirani i analizirani.

U svetu je situacija drugačija. Značaj onlajn prezentacije je odavno prepoznat i sada se teži ka tome da se maksimalno iskoristi njihov potencijal. Veb sajtovima se dodaju specijalizovane odredišne stranice, koje služe za identifikaciju potencijalnih kupaca i mušterija. Nije strano da sajtovi stranih firmi i organizacija imaju odeljke za lojalne mušterije/kupce (members area), kao i da uz postojanje veb sajta organizacija poseduje tj. razvija Android i/ili iOS apikaciju.

Društvene mreže su neizostavni faktor digitalnog marketinga. Koje društvene mreže su najpraktičnije, kada su u pitanju različite vrste promocije i oglašavanja?

Google AdWords i Facebook su dokazano najbolje platforme za oglašavanje ukoliko imate B2C kompanjiju. Google je najbolje koristiti ukoliko prodajete proizvod, nešto što je opipljivo i/ili ima jasne karakteristike, dok je na Facebook-u mnogo bolje promovisati usluge i povećavati vidljivost svog brenda.

LinkedIn je definitivno najbolja platforma za B2B oglašavanje, ali je zbog toga i veoma skupa, pa se marketari često opredeljuju za Facebook i Google i u slučajevima kada reklamiraju B2B kompaniju.

Koliko je Youtube koristan za digitalni marketing? Da li je video budućnost digitala?

Video jeste budućnost digitalnog marketinga, ali YouTube postaje delom zapostavljen sa pojavom Facebook live i Instagram video opcija. Facebook live danas postaje neizostavan zupčanik u digitalnoj mašineriji, a YouTube tek treba da im odgovori sa adekvatnom inovacijom, koja će imati makar približan efekat.

Šta podrazumeva dobra SEO optimizacija? Koje su osnovne tehnike koje svako, ko želi da se dobro pozicionira na internetu, mora da uradi kako bi bio prepoznat od strane Google-a i koje greške negativno utiču na SEO?

Najčešće greške su te da niko nikada ni ne pokuša da optimizuje sajt za internet pretraživače. Veoma često srećemo sajtove, koji su čak sakriveni od internet pretraživača (opcija koju programeri podese kada prave sajt i niko je naknadno ne promeni). SEO optimizacija je veoma bitna, ali realnost je takva da Google prve pozicije prodaje u sklopu svoje AdWords platforme. To ne znači da ne treba da optimizujemo sajtove. Sajt bez osnovne SEO optimizacije će skuplje plaćati svoje klikove u okviru Google oglasa.

SEO optimizacija se ne mora raditi toliko detaljno kao nekada ranije, ali neophodno je da se ispune makar osnovni uslovi da imate jasne titlove, meta tagove, altove na slikama, poželjan je Google+ nalog i obavezan Google Search Console nalog.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!