Berza

“Amazon” i “Alphabet” glavni krivci za oštar pad indeksa

Na Wall Streetu su u petak cene deonica oštro pale, pri čemu je S&P 500 indeks zaronio na najniži nivo od početka maja, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati “Alphabeta” i “Amazona”, pa ih nije ohrabrio ni podatak o nastavku snažnog rasta američke ekonomije.

Dow Jones je oslabio 1,2 odsto, na 24,688.31 bod, S&P500 srezan je 1,7 odsto, na 2,658,69 bodova, dok je Nasdaq potonuo 2,1 posto, na 7.167,21 bod. 

“Alphabet” je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 33,7 milijardi dolara, 21 odsto više nego godinu dana ranije, a premda je snažno skočila i dobit te krovne kompanije “Google”-a, cena njene deonice znatno je pala. Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u četvrtak, čista dobit tog tehnološkog diva iznosila je u trećem ovogodišnjem kvartalu 9,2 milijarde dolara, što je 36,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Rast dobiti veći je nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, ali rast prihoda je manji, pa je cena deonice “Alphabeta” juče srezana 1,8 odsto, a u jednom trenutku trgovine zaronila je čak 5,6 odsto, prenosi Seebiz. 

Deonice “Amazona” potonule su 7,8 odsto što je njihov najveći dnevni pad od oktobra 2014. godine. Posledica je to slabijih nego što su analitičari očekivali procena o rezultatima u tekućem tromesečju. “Amazon” je u trećem tromesečju zabeležio rekordnu dobit od 2,9 milijardi dolara, a premda je ostvario i snažan rast prihoda, cena deonice tog tehnološkog diva oštro je pala zbog slabijih nego što se očekivalo procena daljeg rasta. Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izveštaju, prodaja tog e-trgovca dostigla je u proteklom tromesečju 56,6 milijardi dolara, što je 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Američka ekonomija u trećem je kvartalu porasla 3,5 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine, uz podršku solidne lične i državne potrošnje i investicija u zalihe, pokazala je u petak prva procena američkog ministarstva trgovine. Time je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou usporio u poređenju s drugim kvartalom kada je iznosio 4,2 odsto, pokazuje izveštaj ministarstva. Ipak, usporavanje je bilo blaže od očekivanja analitičara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!