Trgovina

“Amazon” uvodi novi način kupovine – što duže gledate oglas, cena niža

Kompaniji “Amazon” je odobren patent, koji bi mogao radikalno da promeni način na koji kupujemo onlajn. Ukratko, to bi omogućilo stvaranje popusta.

Korisničke recenzije na “Amazonu” jedan su od najvažnijih alata pri pronalasku i odluci o kupovini na toj internet trgovini, u tolikoj meri da se kompanija Džefa Bezosa može nadmetati s “Guglom” kad je pretraživanje vezano uz e-trgovinu u pitanju.

Gotovo sve te recenzije su u pisanom obliku. Ipak, čini se, neće još dugo biti tako.

Iz “Amazona” su na adrese dva miliona njihovih trgovinskih partnera slali pozive da im se pridruže u program, koji žele da testiraju. Cilj uvođenja video recenzija je, razumljivo, zadržavanje kupaca na “Amazonovim” stranicama, umesto prelaska na YouTube ili društvene mreže, poput “Fejsbuka”. Ali, to nije sve.

“Amazonu” je odobren i patent za način smanjivanja cene i podsticanje na kupovinu na osnovu sadržaja.

U opisu patenta piše kako potrošačima u elektroničkom okruženju može biti ponuđena mogućnost primanja oglasa u audio ili video izdanju, odnosno kao interaktivnog sadržaja. Zauzvrat bi dobili proizvode i usluge po sniženoj ceni ili slične pogodnosti.

Kako bi to trebalo da funkcioniše? Recimo, “Amazon” bi vam ponudio video oglas na stranici s opisom proizvoda, poput recenzije proizvoda. Što duže gledate oglas, to cena više pada, prenosi B92.

Zavisno od toga koliko je odobrena patentna zaštita jaka, moglo bi se dogoditi da niko, osim “Amazonovih” partnera neće moći da nudi ništa slično. Ideja je da ponude mogućnost popusta kupcima online na osnovu njihovog uloženog vremena, što bi smanjilo razliku između trgovine online i klasične trgovine.

S tim patentom “Amazon” bi mogao da se upusti u borbu za gledaoce ne samo s YouTubeom i Fejsbukom, već i Instagramom, Snepčeom i sličnim platformama na kojima digitalni oglašivači troše svoje budžete. No, takođe bi mogao da prilagođava oglase kupovnoj moći potrošača, njegovim ili njenim navikama i prethodno obavljenim kupovinama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!