Finansijske usluge

Američki fond tuži Agrokor

Nakon što je ruski Sberbank podigao kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, prva tužba spremna je i u SAD-u.

Na sud u Njujorku stigla je tužba protiv Agrokora jednog od američkih fondova koji je učestovovao u kreditiranju koncerna u vreme Ivice Todorića.

„Dokumentacija je predata, a Agrokor se tuži zbog lažnog prikazivanja stanja, potvrdio nam je jedan od učesnika bliskih procesu. Tuži se Agrokor, a kako je njegov vlasnik još uvek Ivica Todorić, za ono za što se tereti Agrokor odgovaraće i Todorić“, objasnio je za Večernji list jedan pravnik.

Nakon Rusa bilo je jasno da će i neki od fondova, koji nisu učestvovali u novom kreditnom aranžmanu u junu, učiniti isto. Ime fonda koji je podneo tužbu nije poznato, tek se nagađa koji je to fond, ali ionako je u finansiranju Agrokora u vreme Todorića učestvovao veliki broj, pre svega rizičnih, ali i penzionih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije.

Od ukupnog broja fondova koji su finansirali Agrokor u vreme Todorića, njih oko tri četvrtine je prihvatilo lex Agrokor i učestovovalo s bankama u novom kreditu vrednom 480 miliona evra po tzv. roll up modelu. Za Agrokor to znači da će morati da im isplate oko milijardu evra.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!