Berza

Američko IPO tržište – najbolji rezultati u poslednje tri godine

Američko tržište inicijalne ponude deonica (IPO) u 2018. godini imalo je najbolji prvi kvartal u poslednje tri godine, prema istraživanju investicione banke “Renaissance Capital”.

Inicijalnom ponudom deonica u tom periodu na berzu su izašle 43 kompanije, koje su ukupno prikupile 15,6 milijardi dolara premašivši tako rezultate u istom periodu prošle godine za čak 5 milijardi dolara.

Iako je američka berza imala teško razdoblje zbog brojnih nesigurnosti na američkom tržištu kapitala – oscilacije Dow Jones indeksa, povećanje kamatnih stopa i potencijalni trgovinski rat s Kinom, neočekivano pozitivni rezultati prvog kvartala za 43 kompanije, zaključno s 31. martom, kao i uspešni berzanski debi švedske streaming kompanije Spotify i hosting servisa Dropbox, pokazuje da je tržište inicijalne ponude deonica u pozivnom zamahu, poručuju iz investicione banke.

„Ako se ovi trendovi nastave, čeka nas još jedan višegodišnji vrhunac u drugom kvartalu 2018. godine”, napominju iz Renaissance Capitala.

Ovogodišnji kvartal poseban je i po tome što su četiri kompanije inicijalnom ponudom deonica ostvarile preko milijardu dolara u prinosima. Američka kompanija, koja pruža bezbednosne usluge ADT ostvarila je 1,6 milijardi dolara u januaru, poznati filmski servis Netflix u prinosima je ostvario 2,25 milijardi dolara, a u povlašćenoj četvorci našla se i brazilska kompanija za usluge platnog prometa PagSeguro, kao i kompanija iQIYI, koju nazivaju „kineski Netflix” s prinosima od preko milijardu dolara u prvom kvartalu. Kineske kompanije su bile vrlo aktivne u tom periodu ostvarujući udeo od 21 odsto u 15,6 milijardi dolara ukupno prikupljenog kapitala.

Takođe, kako prenosi Washington Post, 40 odsto svih kompanija, koje su na berzu izašle u prvom kvartalu 2018. godine bile su tehnološke kompanije, čije su akcije porasle za 26 odsto, pozitivan su rezultat ostvarile i kompanije, koje pružaju zdravstvenu negu s rastom cena akcija od 13 odsto. Najveći gubitnici su industrijske kompanije, čije su cene akcija od početka inicijalne ponude do kraja prvog kvartala pale za 29 odsto, a razlog je pretnja potencijalnog trgovinskog rata i visokih carina, prenosi “Jutarnji list”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!