Razvoj

Analitičari očekuju usporavanje privredne aktivnosti u Kini u narednom periodu

Fabrička proizvodnja u Kini je porasla u julu za 6,4 odsto u odnosu na isti period 2016. godine. Analitičari su u anketi agencije Rojters predviđali usporavanje ekspanzije fabričke proizvodnje u julu na 7,2 odsto sa nivoa od 7,6 odsto u junu.

Ulaganja u fiksna sredstava u prvih sedam meseci povećana su za 8,3 procenta, pri čemu su oba pokazatelja ispod prognoze ekonomista.

Očekivalo se da će investicije u fiksnu imovinu porasti za 8,6 odsto tokom prvih sedam meseci, odnosno, da će zadržati isti tempo kao u periodu januar-jun.

Prodaja na malo je u julu zabeležila rast od 10,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je takođe manje u odnosu na junskih 11 odsto i u odnosu na očekivanja ekonomista koji su predviđali rast od 10,8 odsto.

Rast privatnih investicija je splasnuo na 6,9 odsto u periodu januar-jul, sa 7,2 odsto u prvih šest meseci, što ukazuje da se mala i srednja privatna preduzeća i dalje suočavaju sa teškoćama u pristupu finansiranju.

Privatne investicije čine oko 60 procenata ukupnih investicija u Kini.

Kina je planirala rast investicija u fiksna sredstva od oko 9 odsto za 2017. godinu, i očekuje povećanje prodaje na malo za oko 10 odsto.

Privredni rast je targetiran na oko 6,5 odsto ove godine, u odnosu na 6,7 procenata lani.

Ekonomisti procenjuju da će Peking uspeti da ispuni ciljani rast za 2017. godinu, pošto je u prvom polugodištu ostvario privrednu ekspanziju od 6,9 odsto, bolje nego što je očekivano.

Međutim, većina posmatrača u Kini očekuje da će privredna aktivnost u narednim mesecima usporiti zbog viših troškova finansiranja i mera vlade za hlađenje pregrejanog domaćeg tržišta nekretnina, navodi Rojters.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!