Energetika

Antić sa predsednikom UO “Gazprom Nefta” Aleksandrom Đukovim

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se, na marginama Devetog međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu, sa predsednikom UO “Gazprom Nefta” Aleksandrom Đukovim.

Jedna od tema sastanka bila je predstojeći proces privatizacije u preduzeću „HIP – Petrohemija“ a.d.Pančevo. Ministar Antić kazao je da je budućnost te kompanije od izuzetnog značaja i da joj je strateški partner potreban zbog investicija, koje treba da obezbedi da “Petrohemija” dugoročno stabilno funkcioniše.

Aleksandar Đukov istakao je da “Gazprom Neft” ima potencijalni interes za učešće u iznalaženju adekvatnog modaliteta privatizacije, a zajednički je ocenjeno da će Vlada Republike Srbije i “Gazprom Neft” intenzivirati i konkretizovati razgovore o “Petrohemiji”. 

Tokom sastanka analizirana je realizacija tekućih projekata, pre svega “Duboka prerada”, koji je značajan za ceo naftni sektor, a koji će osigurati da NIS ostane lider na zahtevnom regionalnom tržištu naftnih derivata.

Takođe, razgovaralo se o radu i poslovanju Naftne industrije Srbije, uz ocenu da će se uložiti dodatni napori, da zajednička kompanija, koja ima uticaj na ukupnu ekonomiju Srbije, ostvari još bolje rezultate, u skladu sa očekivanjima oba akcionara.

Na marginama Devetog međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu, delegacija Srbije održala je više sastanaka, a značajan susret imali su sa predstavnicima kompanije Gazprom Energoholding, koje je predvodio direktor Denis Fedorov.

 

Na sastanku je zajednički ocenjeno da se projekat Termoelektrane – toplane (TE - TO) Pančevo, koji realizuje  Gazprom Energoholding, odvija planiranom dinamikom, što znači da će biti završen do 2020.godine, a proizvodnja električne i toplotne energije počeće u četvrtom kvartalu te godine, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je naglasio da će ta gasna elektrana unaprediti energetski miks i povećati sigurnost snabdevanja.

Direktor Fedorov istakao je da je Gazprom Energoholding zainteresovan i za razvoj i realizaciju novih gasnih elektrana, kao i za projekte iz obnovljivih izvora energije (OIE), pre svega iz hidro potencijala i energije vetra.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!