Razvoj

“Apple” uskoro prelazi magičnu granicu tržišne vrednosti od 1.000 milijardi dolara

Tehnološki gigant “Apple” je na korak od toga da postane prva američka kompanija vredna 1.000 milijardi dolara.

Međutim, čak i ako to ostvari uskoro bi mogao da ga pretekne “Amazon”, koji mu "diše za vratom".

Godišnji prihod proizvođača ajfona porastao je na 229 milijardi dolara, što je više od bruto domaćeg proizvoda pojedinih država, među kojima su i Portugalija i Novi Zeland, piše Rojters.

Tržišna kapitalizacija “Apple”-a je krajem prošle nedelje bila na rekordnom nivou od 934 milijarde dolara, nakon što je kompanija objavila da je izdvojila budžet od 100 milijardi dolara za otkup vlastitih akcija i posle vesti da je investicioni fond “Berkšir Hatavej”, u vlasništvu Vorena Bafeta, drastično povećao svoj udeo u “Apple”-u.

Zahvaljujući 12-procentnom rastu vrednosti akcija od objave kvartalnog izveštaja o poslovanju prošlog utorka, tehnološkom divu sa sedištem u kalifornijskom gradu Kupertino fali još samo osam procenata da dostigne tržišnu vrednost od 1.000 milijardi dolara.

Ističući nedavni rast “Apple”-ovih prihoda od usluga za 31 odsto, uključujući usluge muzičkog striminga i onlajn skladištenja podataka, analitičar kompanije CFRA Anđelo Zino je podigao cenovni taget “Apple”-a sa 195 na 210 dolara, čime bi tržišna kapitalizacija kompanije iznosila 1,03 biliona dolara. Zino se pridružio grupi od još 12 analitičara s targetiranom cenom koja diže tržišnu vrednost “Apple”-a na 13-ocifreni iznos.

Međutim, “Apple” je u opasnosti da ga u ovoj trci pobedi - ili pretekne ubrzo nakon što ostvari cilj - onlajn trgovac “Amazon”, druga najveća američka kompanija po tržišnoj vrednosti koja iznosi 780 milijardi dolara.

Mada po tržišnoj kapitalizaciji kaska za “Apple”-om za 148 milijardi dolara, “Amazon” u poslednje vreme beleži daleko veći rast cene akcija i prodaje od svog "rivala" u ovoj trci. Tražnja za akcijama “Amazona” na Volstritu se "usijala", budući da su investitori spremni da plate 100 dolara za jedan dolar dobiti te kompanije, u odnosu na profitabilniji, ali usporeniji rast “Apple”-a, koji se trguje za 15 dolara na dolar dobiti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!