Industrija

“Arcelor Mittal” kupuje italijansku čeličanu “Ilva”

Najveći svetski proizvođač čelika “Arcelor Mittal” postigao je dogovor sa sindikatima o kupovini italijanske čeličane “Ilva”.

Time je otvoren put za sporno preuzimanje i to samo nekoliko dana pre nego što italijanski proizvođač ostane bez gotovine, navodi britanska agencija.

“Arcelor Mittal” je prošle godine potpisao preliminarni ugovor o kupovini “Ilve”, koja ima najveći kapacitet za proizvodnju čelika u Evropi, ali je nova italijanska vlada dovela u pitanje valjanost ugovora nakon što je preuzela dužnost u junu, podseća Rojters.

Međutim, sa sredstvima koja će "presušiti" ovog meseca i više hiljada neizvesnih radnih mesta, potpredsednik italijanske vlade Luiđi di Majo je poručio da se više neće suprotstavljati preuzimanju, posle "zelenog svetla" koje su dali sindikati.

Prema ugovoru postignutom s prethodnom italijanskom vladom o kupovini ove posrnule čeličane za 1,8 milijardi evra, “Arcelor Mittal” je pristao da preuzme 10.700 od sadašnjih 13.500 zaposlenih u “Ilvi”, što je za oko 500 više od prvobitnog predloga.

“Arcelor Mittal” je, takođe, obećao da će unaprediti plan za smanjenje zagađenja u italijanskom gradu Tarantu, gde je fabrika “Ilva” okrivljena za više stotina smrtnih slučajeva povezanih sa rakom.

Nova italijanska vlada odložila je u junu za dva i po meseca planiranu primopredaju čeličane “Ilva” multinacionalnoj korporaciji “Arcelor Mittal”.

“Ilva” je godinama optuživana za korupciju i ekološki "zločin", što je kompanija poricala. Italijanske vlasti su 2012. godine donele presudu da je emisija gasova iz te fabrike bila uzrok oboljenja sa smrtnim ishodima, tumora i bolesti disajnih puteva. Država je preuzela potpunu kontrolu nad “Ilvom” 2015. godine, a gotovo polovina “Ilvinih” kapaciteta, od 11 miliona tona godišnje na kraju je stavljena "van stroja".

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!