Proizvodnja hrane i pića

Atlantic u prvih devet meseci 2017. ostvario rast prihoda i profitabilnosti

Kompanija je rasla na svim glavnim tržištima i  kroz poslovna područja i do kraja godine očekuje dodatno proširenje distributivnog portfolija i nastavak stabilnog rasta ukupnog poslovanja.

Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2017. ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 531,1 miliona eura što u odnosu isto razdoblje 2016. godine predstavlja rast od 4,4 odsto.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 59,2 miliona eura i veća je za 5,1 odsto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 2,8 posto na 31,9 miliona eura.

Fokus na brendove i kvalitetno upravljanje

Uz odlične poslovne rezultate, prvih devet meseci obeležilo je dezinvestiranje proizvodnog segmenta sportske prehrane i fokusiranje na razvoj brendiranog poslovanja. U obe fabrike, u nemačkom Bleckedeu, kao i u Novoj Gradišci, koje je preuzela belgijska kompanija Aminolabs, nastaviće se sa ugovorenom proizvodnjom Atlanticovog asortimana sportske prehrane.

Problemi u kojima se našao naš najveći pojedinačni kupac, Agrokor, u potpunosti su anulirani proširenom saradnjom sa drugim maloprodajnim partnerima. Naplata potraživanja od preduzeća iz sistema Agrokor u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj je redovna, sa izuzetkom dela tzv. graničnog duga u Hrvatskoj (koji je obuhvaćen delovanjem tzv. Lex Agrokora). Nenaplaćeni ostatak tog duga će se, prema iskazanoj nameri vanrednog poverenika, podmiriti u potpunosti, što Atlantic i očekuje.  

„Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine nastavila da ostvaruje zavidne poslovne rezultate, primarno unapređenjem prihoda i profitabilnosti, pri čemu je rast ostvaren u gotovo svim poslovnim segmentima i na svim najvećim tržištima. Strateško partnerstvo s belgijskom kompanijom Aminolabs omogućilo nam je dodatni fokus na sopstvene robne marke i nastavak restrukturisanja Strateškog poslovnog područja Sportska i aktivna prehrana, a pokrenute su i brojne aktivnosti na profitabilnijem i fokusiranijem pristupu zapadnoevropskim tržištima. Rast ukupnog poslovanja, odlično upravljanje likvidnošću i kontinuirano smanjenje zaduženosti pružaju nam odličnu osnovu za još brži i snažniji rast“, komentarisao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Rast poslovnih i distributivnih područja

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic Grupe u prvom polugodištu najviše su uticala Strateška poslovna područja: Pića s rastom od 8,1 odsto, Delikatesni namazi sa rastom od 7,9 odsto, Zdravlje i nega sa rastom od 6,8 odsto i Slatko i slano sa rastom od 5,7 odsto, kao i Strateško distributivno područje Hrvatska, koje je raslo 7,2 odsto i Strateško distributivno područje Srbija sa rastom od 3,7 odsto.

Kafa se sa 20,1 odsto učešća u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 106,5 miliona eura prihoda od prodaje. Sopstvene robne marke Atlantic Grupe učestvuju u prodaji sa 67,6 odsto, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 20,8 odsto, apotekarski lanac Farmacia sa 7,3 odsto, a proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu sa 4,4 odsto. 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!