Trgovina

Austrija uvodi porez na sajtove za onlajn prodaju poput Amazona i Zalanda

Ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling namerava da oporezuje internet koncerne, odnosno sajtove za onlajn prodaju poput "Amazona", "Zalanda" i druge.

U želji da spreči internet koncerne da profitiraju od "poreskih rupa", dok su u zemlji svi preduzetnici, pa i oni najmanji obuhvaćeni porezom, on je razvio plan, koji treba da stvori fer uslove za sve. 

Prva tačka plana podrazumeva da se sagleda i obuhvati ukupan promet koji ostvaruju internet koncerni, čak i ako nemaju fizički sedište u Austriji, ali su onlajn prisutni, a za to je stvoren pojam "digitalno sedište". Što se tiče trgovine preko interneta planirano je da se iz zemalja izvan EU naplaćuje PDV već od "prvog evra", što trenutno nije slučaj. 

"Ako neko naruči majicu preko interneta, koja košta 19 evra, on ne plaća PDV jer taj porez pogađa robu tek od vrednosti iznad 22 evra. To je nepravedno prema domaćoj trgovini, u kojoj se PDV mora uvek platiti i za najmanje svote", objasnio je Šeling. 

Takođe je planirano i oštrije delovanje carine, jer se trenutno proverava samo u vrenosti većoj od 150 evra, a ubuduće bi trebalo da se carine i isporuke manjih vrednosti. Pored toga, Šeling želi da se na evropskom nivou harmonizuje osnova za korporativni porez i smatra da bi trebalo povesti akciju protiv zemalja sa niskim poreskim stopama. 

 

Izvor: B92 

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!