Saobraćaj i transport

Avioprevoznik “Emirates” 30 godina zaredom ostvaruje dobit

Grupacija “Emirates” već 30 godina zaredom završava s dobiti i kontinuiranim širenjem poslovanja.

Grupacija “Emirates” je u finansijskoj godini zaključenoj 31. marta 2018. godine zabeležila dobit od 4,1 milijarde AED (1,1 milijardu dolara), što predstavlja rast od 67 odsto u odnosu na prošlu godinu. Poslovni prihodi Grupacije dostigli su 102,4 milijarde AED (27,9 milijarde dolara) odnosno 8 odsto više nego prošle godine, dok je saldo gotovine Grupacije porastao za 33 odsto na 25,4 milijarde AED (6,9 milijarde dolara) uz zamah ostvaren izdanjem obveznice u martu i snažnim rezultatima prodaje zahvaljujući ranijem početku uskršnjih praznika.

S obzirom na ukupnu dobit Grupacija je donela odluku o isplati dividende u iznosu od 2 milijarde AED (545 miliona dolara) deoničaru Investment Corporation iz Dubaija.

Njegovo Veličanstvo (Nj.V.) Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i Grupacije “Emirates” rekao je: "Poslovno okruženje u 2017.-2018. godini, iako poboljšano, ostalo je vrlo zahtevno. Svedoci smo nastavka političke nestabilnosti, volatilnosti valuta i devaluacijama u Africi, rastu cena nafte i posledičnom rastu naših troškova i neumoljivom pritisku tržišta u smeru smanjenja marži. U prilog su nam išli snažan globalni oporavak vazdušnog kargo saobraćaja, kao i relativno jačanje ključnih valuta u odnosu na američki dolar”.

U 2017.-2018. godini Grupacija je uložila ukupno 9 milijardi AED (2,5 milijardi dolara) u nove avione i opremu, sticanje trgovačkih društava, moderne objekte, najnovije tehnologije i inicijative za zaposlene.

“Emirates” je objavio da se obavezao na dva vredna ugovora o nabavci novih aviona tokom ove godine: 40 aviona Boeing 787-10 Dreamliner za 15,1 milijardi dolara, čija će isporuka započeti 2022. godine, i 36 dodatnih aviona A380, uključujući i 16 opcija, u vrednosti od 16 milijardi dolara.

Ključna ulaganja u prošloj godini uključivala su: sticanje američkog AirLogistixa, čime su otvorena vrata za ulazak na američko tržište kargo prevoza, širenje kapaciteta za prihvat i otpremu tereta s novim skladištima i opremom na londonskom Gatwicku, amsterdamskom Schipholu i u Adelaideu, nove kapacitete za catering u Dublinu i Melbourneu i nove marhaba salone za putnike u Karachiju i Melbourneu.

U ukupno 80 zavisnih društava Grupacije ukupan broj zaposlenih smanjio se za 2 posto na 103.363, među kojima su zastupljeni državljani više od 160 država, u okviru sveobuhvatne inicijative za poboljšanje produktivnosti u “Emirates”-u.

Ukupni kapacitet Emiratesa za prevoz putnika i tereta probio je granicu od 61 milijarde, dosegnuvši 61,4 milijarde ATKM-a potkraj 2017.-2018, čime je taj avioprevoznik učvrstio svoj položaj najvećeg međunarodnog vazdušnog prevoznika.  “Emirates” je prevezao rekordnih 58,5 miliona putnika (rast od 4 posto) i ostvario putnički faktor popunjenosti aviona od 77,5 odsto.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!