Razvoj

Bafet zaradio 122 milijarde dolara u gotovini

Kompanija “Berkshire Hathaway” američkog bogataša, investitora i filantropa Vorena Bafeta prikupila je do kraja jula rekordne 122 milijarde dolara u gotovini.

To je uspeo kupujući više obveznica nego što je prodao, smanjivanjem njihovog otkupa, ali i uzdržavanjem od velikih akvizicija.

Bafet, bogataški guru, koji je dobio nadimak Čudo iz Omahe, nije posrnuo za američkom berzom, već naprotiv, njegov konglomerat prodao je milijardu dolara više zaliha nego što je kupio u poslednjem kvartalu, a što je ujedno značilo i najveću neto prodaju od kraja 2017. godine, prenosi Bumberg.

Kompanija je, takođe, otkupila deonice vredne 400 miliona dolara, što je pad od 1,7 milijardi u prvom tromesečju.

Novčana gomila “Berkshire Hathaway”-a nabujala je u nedostatku velikih akvizicija već godinama.

Period stalnog rasta deonica Bafeta će možda držati dalje od investicija neko vreme, ali je to pozitivno za “Berkshire Hathaway”. Vrednost portfelja deonica skočila je za 16 odsto na preko 200 milijardi dolara u prvih šest meseci godine.

Ostvarena je i polugodišnja dobit od blizu milijardu dolara, dok je samo kvartalni dobitak skočila 17 odsto na 14,1 milijarde dolara, prenosi B92.

Kompanija je prošle godine povećala udeo u kompaniji “Apple”, koji je krajem prošlog tromesečja vredeo više od 50 milijardi dolara. Nedavno je povećao udeo i u “Bank of America”, i to za šest odsto na 950 miliona deonica, koje trenutno vrede oko 28 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!