Industrija

Banke pristale da smanje otkup duga za “Galeniku”

Kompanija, koja bude želela da kupi farmaceutsku kuću “Galenika”, moraće bankama na ime kredita od 71,7 miliona evra da plati 25 miliona evra čime bi otkupila dug uz diskont, saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.

U tom ministarstvu su agenciji Beta rekli da investitora zainteresovanih za kupovinu” Galenike” ima, ali da ne mogu da saopšte njihova imena, jer su to oni tražili.

Nezvanično se saznaje da je među zainteresovanim kupcima britansko-ruski konzorcijum “Frontijer-Petrovaks”, koji je zbog duga “Galenike” bankama odustao na prošlom tenderu, firma “Sinofarm” iz Srbije, “Hemofarm” kao deo nemačke “Štada grupe” i brazilski EMS.

Sa bankama poveriocima “Galenike”, kako su rekli u Ministarstvu, obavljen je "niz kompleksnih razgovora i utvrđeno je da postoji njihova načelna saglasnost da se ukupan iznos duga otkupi jednokratnom isplatom iznosa od 25 miliona evra" i da to plati kupac fabrike. "Otkup je uslovljen sprovođenjem postupka privatizacije u kratkom vremenskom periodu", rekli su u Ministarstvu.

Dodaje se da je kao podršku tom postupku Vlada Srbije preporučila državnim poveriocima da zaustave naplatu potraživanja, kao i da povuku sredstva obezbeđenja, koja dospevaju na naplatu prema “Galenici” i njenim zavisnim društvima, do postizanja konačnog dogovora, a najkasnije do 30. septembra 2017. godine.

Raspisivanje javnog poziva za privatizaciju Galenike planirano je, kako tvrde u ministarstvu, za početak septembra. "U ovom trenutku definišemo uslove privatizacije, kojima bi se budući kupac obavezao da održi kontinuitet proizvodnje, realizuje investicioni program i održi optimalan nivo zaposlenosti", kažu u ministarstvu. Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija “Galenike” sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga “Galenike” u kapital.

U slučaju uspešne privatizacije Galenike, kako ističe Ministarstvo privrede, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza prema tom preduzeću.

 

Izvor: N1

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!