Berza

"Bayer" prodao 9,4 odsto akcija "Covestra" za 1,2 milijardi evra

Nemačka multinacionalna hemijska i farmaceutska kompanija, "Bayer", prodala je 9,4 odsto akcija "Covestra", smanjivši udeo u vlasništvu sa 40,9 na 31,5 posto, dok dodatnih 8,9 procenata akcija poseduje njen korporativni penzioni fond.

"Bayer" je u više navrata ove godine smanjivao svoj udeo u ovoj kompaniji, bivšem visokotehnološkom polimer biznisu koji je odvojio 2015. godine, a na srednji rok planira da u potpunosti izađe iz vlasništva.

Prodaja 19 miliona akcija "Covestra" sprovedena je u utorak metodom bookbuilding-a, nakon trgovanja, na ceni od 63,25 evra po akciji, što je 3,7 odsto ispod cene na zatvaranju istog dana. Ova transakcija u kojoj su na strani kupovine učestvovali investicioni fondovi vredela je 1,2 milijarde evra.

"Bayer" se u ovoj transakciji obavezao da u narednih 90 dana neće vršiti dalju prodaju akcija. "Bayer" se nalazi u poslednjoj fazi preuzimanja američkog giganta Monsanta vrednog 66 milijardi dolara koje bi trebalo da se okonča do kraja ove godine. Akcije "Covestra" skočile su na jučerašnjem trgovanju 3,7 posto na 68,2 evra, dok je "Bayer" uvećao vrednost za 0,2 posto i dostigao 111,5 evra po akciji.

 

Izvor: Wisebroker

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!