Industrija

“Bayer” zvanično postao vlasnik “Monsanta”

Nemačka hemijska i farmaceutska kompanija “Bayer” saopštila je da je i zvanično postala vlasnik “Monsanta”, nakon što je bivšim vlasnicima isplatila više od 66 milijardi dolara, odnosno 128 dolara po deonici.

Nakon ove transakcije “Bayer” postaje jedini akcionar “Monsanta”, pa se tim akcijama više neće trgovati na berzi u Njujorku, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije ističu da je reč o najvećem pripajanju u istoriji “Bayer”-a, ali i najvećem pripajanju do sada u kojem je učestvovao nemački kupac, pretekavši time “Daimler”-ovo pripajanje “Chrysler”-a, koji je za tu američku kompaniju platio 36 milijardi dolara.

»Ujedno, ovo je i najveća gotovinska transakcija u istoriji berze, u čijoj je realizaciji, zbog visine transakcije, učestvovalo 20 najvećih banaka, a “Bayer”-ov savetnik je bio J. P. Morgan«, napominju iz “Bayer”-a.

“Monsanto” će poslovati kao odvojena kompanija sve dok se ne završi proces prodaje delova poslovanja BASF-u, a što se očekuje u periodu od dva meseca, nakon čega će “Monsanto” biti u potpunosti pripojen “Bayer”-ovom odelu Crop Science.

U 2017. fiskalnoj godini “Bayer grupa” je imala gotovo sto hiljada zaposlenih i ostvarila prodaju u vrednosti od 35 milijardi evra.

Prema pisanju Reuters-a, preuzimanjem američkog proizvođača semena i pesticida “Monsanta” nastaće globalni gigant sa 115 hiljada zaposlenih i prihodima od oko 45 milijardi evra. Takođe, spajanjem će ime “Monsanto” biti ugašeno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!