Baza znanja

Pšenice će biti dovoljno, ali problem su igre oko cene

U Srbiji se ove godine očekuje rod žita od oko 2,3 miliona tona, što je više nego dovoljno za domaće potrebe. Od prošle žetve, ostalo je oko 600.000 tona pa ćemo, sa lanjskim zalihama, imati oko 2,9 miliona tona pšenice. Srbiji za ishranu, setvu i rezerve godišnje treba oko 1,55 miliona tona pšenice. Prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine, proizvođačka cena kilograma pšenice uz prinos od 4,5 tona po hektaru je 21,06 dinara, a kada se doda još 10 odsto akumulacije na to, onda je cena 23,17 dinara, koliko bi proizvođači trebali da dobiju po jednom kilogramu.

Osnove upravljanja promenama

Upravljanje promenama obezbeđuje da organizacija efektivno odgovori na okruženje u kom funkcioniše.

Domaći startap ekosistem je postao hit svetske startap scene

Nedavno je najpoznatija organizacija, koja prati rad i razvoj startapova širom sveta, - Startup Genome, na predlog Digitalne Inicijative u svoj čuveni godišnji izveštaj uvrstila Beograd i Novi Sad u sam vrh tog izveštaja. Naime, Beograd i Novi Sad pozicionirali su našu zemlju u top 5 svetskih startap ekosistema, što zaista predstavlja uspeh vredan pažnje.

Kako sprečiti opadanje populacije pčela?

Povodom Svetskog dana pčela, kompanija SAS najavila inovativne projekte praćenja, zaštite i unapređenja zdravlja kolonija pčela.

Nove mogućnosti aplikacije vam omogućavaju da do 15. maja na najlakši način izračunate godišnji porez na dohodak građana

Rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana po osnovu dohotka ostvarenog u 2019. godini je 15. maj 2020. godine. Kako se rok za podnošenje prijave bliži, kompanija Kreston MDM je nadogradila svoju besplatnu Kreston MDM BiznisINFO aplikaciju novim mogućnostima koje olakšavaju računanje ovog poreza.

Kako ostati motivisan tokom rada od kuće?

IKEA je poznata po svojim rešenjima za opremanje doma i ćuftama, ali i kao inspirativna kompanija sa stimulišućim i prijatnim radnim okruženjem.

Besplatni obračuni poreza za vreme vanrednog stanja uz pomoć novih mogućnosti aplikacije

Kao posledica pandemije virusa covid-19, svetska, pa samim tim i srpska privreda nalaze se pred izazovima koji u velikoj meri utiču na svakodnevno poslovanje. Pred kompanijama se nalaze novi zadaci koje je potrebno izvršiti, dok problemi u poslovanju deluju neizbežno.

Kako da kreirate sopstvenu chill out zonu

Mnogima od nas prečesto je nedostajalo vreme koje ćemo posvetiti samo sebi. Sticajem okolnosti poslednjih dana i nedelja čini se da ćemo imati dovoljno vremena za sebe, svoje misli i stvari, te ga valja pametno iskoristiti.

Mali biznis u doba velike Corone

Društveno odgovorne kompanije u aktuelnoj situaciji epidemije virusa COVID-19, a u skladu sa preporukama zaštite javnog zdravlja sprovode mere protiv širenja virusa, ali i ekonomske mere, a u domenu poslovnih aktivnosti koju obavljaju.

Stav srpske privrede prema digitalnoj transformaciji, digitalni alati- da ili ne?

U cilju sagledavanja mogućnosti za dalji razvoj i komercijalizaciju alata Coin&Fund, naš tim je sproveo istraživanje u privredi vezano za stav predstavnika srpske privrede prema digitalnoj transformaciji i spremnosti da koriste digitalne alate.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!