Baza znanja | Agro svet

Na razvoj zadružnog sektora u Španiji najviše uticao trend integracija

U periodu od 2006. do 2016. godine u Španiji je veličina poljoprivrednih zadruga značajno povećana. U isto vreme broj malih i mikro zadruga, kao i njihov udeo u prihodima je opao.

Proizvodnja crnog godžija - najprofitabilniji projekat u oblasti voćarstva

Crne godži bobice su magično biološko bogatstvo, koje se koriste kao dodatak ishrani i u farmaciji. Spadaju među najskuplje, najređe i najlekovitije vrste, a njihova proizvodnja je itekako isplativa, jer se investicija vraća već u prvoj godini.

Solarna sušara – dobra prilika za investiranje

Ukoliko želite da investirate, a niste sigurni da će investicija biti profitabilna, možda projekte treba da potražite među domaćim inovatorima. Jedan od takvih projekata je i solarna sušara „Solaris plus“.

Najzelenija ishrana u Srbiji

Firma Organika Nova dostavlja građanima Beograda i drugih većih gradova, potpuno svežu i organsku hranu domaćih proizvođača i farmera. O načinu na koji sve funkcioniše pričali smo sa osnivačem firme Nikicom Marinkovićem.

U aferi "Agrokor" svi gube, ali se vodi bitka ko će izgubiti manje, ekonomista Milan Kovačević

Problemi hrvatskog koncerna „Agrokor“ potresaju čitav region. Samo u Srbiji oko 11 hiljada ljudi zaposleno je u kompanijama, koje su deo poslovne imperije Ivice Todorića, pa su otkrića o teškoćama u kojima se nalazi ovaj privredni gigant uzdrmala i tržište u Srbiji.

Kako je država ograničila prodaju poljoprivrednog zemljišta rezidentima EU?

Zakonom o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, znatno su pooštreni uslovi za fizička lica, državljane zemalja članica EU, u pogledu kupovine državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Srbije. Međutim, nedostatak poslednjih izmena zakona jeste činjenica da nisu regulisane situacije u kojima su kupci poljoprivrednog zemljišta pravna lica sa većinskim kapitalom fizičkih i pravnih lica rezidenata EU, što se u praksi mnogo češće dešava.

Nova agrarna politika – spasavanje Srbije koja nestaje

“Postojeća strategija razvoja poljoprivrede, osim što je netačna i nerealna, pravi štetu koja se jedino može ispraviti novom agrarnom politikom, zasnovanom na realnim podacima i pretpostavkama, i sa fokusom na reindustrijalizaciju i porodična gazdinstva”, ističe u svom tekstu Branislav Gulan, član Akademijskog odbora za selo SANU i Naučnog društva ekonomista Srbije.

Kvalitet i bezbednost hrane - zašto organski proizvodi? 

Koji je značaj organske proizvodnje? Kako prepoznati organski proizvod? Koje su osobine organskih proizvoda? Zašto bi organski proizvodi trebali da budu češće zastupljeni na našoj trpezi?

Čekajući nacionalnu laboratoriju za kontrolu hrane: Da li znamo šta jedemo?

Dok je cela Evropa na nogama zbog skandala s jajima, nadležni u Srbiji opušteno tvrde da nema razloga za brigu, jer nije bilo uvoza iz Holandije. Ipak, tajno šalju jaja na analizu u laboratoriju u Bugarsku, jer takva ne postoji u Srbiji. Uveravaju nas da je sve pod kontrolom, da jedemo kvalitetnu hranu, a onda Vlada donese odluku da nivo aflatoksina u mleku bude pet puta veći nego što je dozvoljeno u EU.

Veljko Jovanović, direktor Sektora za poljoprivredu PKS: Iako procene govore da će rod biti manji za trećinu, to se neće negativno odraziti na tržište

Još uvek ne postoji zvanična procena Ministarstva poljoprivrede, ali se spekuliše da je oko 30-40 odsto roda na teritoriji Srbije ugroženo, odnosno, da je za toliko manji prinos.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!