Baza znanja | Trgovina

„Alibaba“ i pećina puna zlata

Već mesecima unazad spekuliše se kojoj državi u regionu će pripasti čast da u nju investira vodeća kineska i svetska kompanija za online trgovinu – „Alibaba group.“ Naime, čelnici ove kompanije su od početka ove godine obilazili zemlje iz regiona tražeći ozbiljnog strateškog partnera u nameri da u ovom delu Evrope izgrade veliki distributivni centar, budući da tržište cele Evrope trenutno pokriva jedino distributivni centar u Frankfurtu. Po svemu sudeći, tačka na pomenute špekuacije je stavljena i vrlo je izvesno da će Srbiji pripasti pomenuta čast.

Moguće je sprečiti prevare u e-trgovini, Vladimir Nikolić, osnivač firme „LimundoGrad“

U okviru platformi „LimundoGrad“-a godišnje se obavi 2 miliona transakcija i želeli smo da napravimo sistem za sprečavanje prevara u e-trgovini, odnosno da rešimo problem, koji je specifičan za srpsko tržište. Cilj je bio da se poveća nivo e-trgovine.

Budućnost CEFTA zavisi od spremnosti svih na kompromis, Nenad Đurđević, Privredna komora Srbije

Ako posmatramo ukupnu trgovinsku razmenu unutar CEFTA regiona, Srbija ima najviše koristi od sporazuma. Ukupna robna razmena Srbije i CEFTA potpisnica u 2016. godini iznosila je 3,5 milijardi evra, dok je suficit na srpskoj strani 2,1 milijarde evra.

Šta je to što Amazon zna, a nisu znali Walmart i Carrefour?

Da li je Džef Bezos možda imao neke informacije ili je jednostavno razumeo duh promena, teško je reći, ali se njegov potez pre više od dve decenije, kad je osnovao "Amazon", pokazao pravim.

Kako se uspešno povezati na nemačkom tržištu?

Naši privrednici upravo na primeru trgovinske saradnje sa Bavarskom mogu da se uvere da u Nemačkoj tamošnji privrednici i te kako cene robu sa oznakom „Made in Serbia“ i da ima logike i koristi praviti izvoznu strategiju na ovo tržište za naše proizvode i usluge.

Trgovina u Srbiji “biznis visokih marži”

Za razliku od prosečne plate u Srbiji koja je najniža u regionu, trgovačke marže su najveće u regionu i u proseku iznose 23 odsto, što je znatno više nego u zemljama u okruženju, kao i u EU.

Država zbog šverca duvana gubi stotine milione evra

Procenjuje se da je u Srbiji svaka peta paklica cigareta prošvercovana, a prema podacima Uprave carina, prošle godine je na “crnom tržištu” zaplenjeno 2,5 miliona cigareta i 4,5 tona duvana. U izjavi za Ekonomski Online direktor korporativnih poslova kompanije “Philip Morris” za jugoistocnu Evropu Ivan Miletić je istakao da, zbog šverca rezanog duvana i cigareta, državni budžet ostaje bez prihoda od akciza i PDV-a na duvanske proizvode u iznosu od više stotina miliona evra.

Nedovoljno razvijene trgovačke zone u centru Beograda

Cene nekretnina u Beogradu, kao prestonici Srbije, formiraju se po određenim pravilima. Svaka manja ili veća prestonica na svetu ima najuže gradsko jezgro u kome su nekretnine skuplje nego u kvartovima, koji se od centra protežu prema periferiji.

Zašto građani EU protestuju protiv sporazuma sa SAD?

Već mesecima na ulicama evropskih prestonica građani organizuju demonstracije protiv sklapanja Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama između SAD i EU (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership). Protivnici sporazuma smatraju da se njime dovode u pitanje evropski standardi za zaštitu životne sredine i prava potrošača. S druge strane, pristalice sporazuma tvrde da će on doprineti jačanju globalne ekonomije. Zvaničnici EU i SAD tvrde da će sporazum omogućiti da BDP Evropske unije poraste za čak 120 milijardi evra godišnje, dok će američki rast biti 95 milijardi evra.

Borba za prevlast na tržištu zlata

U vreme velikih turbulencija na međunarodnom finansijskom tržištu, investitori su sve nervozniji i teže da osiguraju kapital ulažući u sigurne poslovne transakcije. Zbog kolebanja cena berzanske robe i oscilacija u vrednosti najjačih valuta, ulagači se okreću zlatu i stoga je tržište tog plemenitog metala postalo mesto gde se sučeljavaju najjače svetske kompanije. Ovih dana vodi se prava bitka za primat na londonskom tržištu zlata, vrednom 5 biliona dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!