Razvoj

Beč – prva evropska prestonica koja je proglašena za najbolji grad za život

Najbolji za život, prema analizi Ekonomist intelidžensi junita (EIU), jeste Beč, dok je najmanje pogodan za život Damask u Siriji, prenosi BBC. Ovo je prvi put da se jedan evropski grad našao na vrhu godišnjeg istraživanja.

Na godišnjoj rang-listi koju pravi renomirani britanski časopis „The Economist“ Beč je prvi put posle sedam godina sa trona najboljeg grada za život na svetu skinuo australijski grad Melburn. Studija „Economist Intelligence Unit Global Survey“ tog ekonomskog časopisa uporedila je 140 gradova na osnovu faktora kao što su politička stabilnost, socijalna bezbednost, dostupnost zdravstvenog sistema i obrazovanje.

Beč je svih prethodnih godina stabilno držao drugo mesto. Na ovogodišnjoj rang-listi Beč i Melburn su dobili najviše bodova kada su u pitanju, zdravstvo, obrazovanje, kultura i infrastruktura. Odlučujuće za prvo mesto Beča bili su faktori: visoka socijalna bezbednost, politička stabilnost i nizak nivo kriminala. Na ovim stavkama Melburn je u poređenju sa prošlom godinom izgubio poene.

Prvih deset mesta zauzeli su sledeći gradovi:

1. Beč

2. Melburn

3. Osaka

4. Kalgari

5. Sidnej

6. Vankuver

7. Tokio

8. Toronto

9. Kopenhagen

10. Adelaide  

Na 82. mestu liste nalazi se i jedan grad sa Balkana – Beograd.

Grad u kome je najmanje pogodno živeti, prema Ekonomistu, jeste ratom razoreni Damask u Siriji. Među preostalih 10 najlošijih gradova za život su Daka, Lagos, Karači, Alžir, Dakar.

Kriminal, terorizam i rat su faktori koji su uticali na to da ovi gradovi budu loše rangirani, navodi se u analizi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!