Razvoj

Beč- prvi na listi „pametnih gradova“ na svetu

Beč je „najpametniji grada na svetu“. To potvrđuje aktuelni „Smart City indeks“ - studija koja upoređuje 153 grada i ocenjuje koji grad koristi najpametnija rešenja za izazove, kao što je sve veći broj stanovnika, saobraćaj i zaštita klime, kao i digitalna rešenja koja građanima koriste.

Beč je ove godina drugi put zaredom na prvom mestu. Iza Beča su London na drugom i grad St. Albert u Kanadi na trećem mestu.

Beč je na samom vrhu rang-liste zbog razrađene Smart-City-strategije koja je sprovedena na konkretnim projektima. „Austrijski glavni grad je bio ubedljiv sa svojom sveobuhvatnom strategijom i inovativnim rešenjima iz oblasti mobilnosti, ekologije, obrazovanja, zdravstva i uprave kao i daljom kontrolom napretka pojedinačnih projekata“, navodi se u studiji. Za indeks je uzeto u razmatranje ukupno 12 kriterijuma i 31 podkategorija, a obuhvaćene teme su: stanovanje, infrastruktura, orijentisanost ka poslovanju, obrazovanje, pa sve do zdravstvenog sistema. Beč je dobio 74 od maksimalnih 100 poena.

 

Foto: C.Jobst/PID

„To što je Beč u vrhu i što se u Beču lepo živi, to se ne podrazumeva“, kaže gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig. „Grad mora dalje da se razvija i da se pokrenu sledeći koraci.“ Veliki izazov predstavlja dalja upotreba digitalizacije u korist građana. Kao primeri, tu su aplikacija „Reci Beču“ (Sag’s Wien-App“) preko koje problemi i zahtevi u pojedinačnim naseljima mogu direktno da se prijave Gradu, ili „Moj Beč“ – onlajn-usluga Grada bez odlaska u opštinu, kao što su prijava za mesto u obdaništu, naručivanje parking kartice ili prijavljivanje bašte od strane vlasnika restorana.

„Beč ne sme da postane grad sa dve brzine u kojem samo elita profitira od digitalizacije“, upozorio je gradonačelnik Ludvig. Zbog toga se Grad angažuje da digitalizacija dopre i do najmlađih. U roku od tri godine svaka škola pod okriljem Grada biće opremljena bežičnim internetom. Stariji sugrađani će se uz pomoć „kućnog asistenta“ „WAALTeR“ upoznati sa mogućnostima digitalizacije. A da bi i u budućnosti Beč bio konkurentan radi se na proširenju digitalne infrastrukture, na primer sa novim standardom 5G za mobilni internet.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!