Berza i novac

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi 24.05.2018.

Cena sirove nafte je u padu tokom prvog dela evropskog trgovanja. Porast zaliha sirove nafte zajedno sa najavom kartela OPEK da je moguće relaksiranje dogovora po pitanju smanjenja proizvodnje sirove nafte usled neizvesnoti koje okružuju Venecuelu i Iran, uticali su na slabljenje cene ovog energenta.

Dolar jača zbog rasta kamatne stope na državne obveznice

Američki dolar jača već mesec dana. U odnosu na britansku funtu ojačao je 6 odsto, u odnosu na japanski jen 4 odsto, a u odnosu na evro nešto više od 5 odsto. Gotovo svi analitičari i investitori na Forex valutnom tržištu se slažu da je najvažniji razlog za naglo jačanje dolara porast kamatnih stopa na američke državne obveznice.

Vatikanska banka: Etika ispred profita

Vatikanska banka, zvanično nazvana Institut za verske poslove (IOR), saopštila je da je prošle godine ostvarila profit od 31,9 miliona evra, što je manje nego 36 miliona evra u 2016. godine, pošto se bavi, kako je navela, etičkim investicijama rizikujući gubitak novca i klijenata.

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi 23.05.2018.

Nemački indeks je porastao u utorak zatvorivši na 13175,18 poena. Dobitnik dana bila je akcija kompanije BMW St (+2,55%).

Sberbank prodaje tursku Denizbank

Ruska državna banka “Sberbank” objavila je da će prodati tursku podružnicu Denizbank” Emirates NBD-u za 2,7 milijardi evra kako bi se fokusirala na sopstveni brend.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!