Razvoj

Bezos samo u jednom danu postao bogatiji za 12 milijardi dolara

Američki gigant u segmentu internet trgovine „Amazon“ u prvom tromesečju ove godine ostvario je rast prihoda od 43 odsto, odnosno 51 milijardu dolara, podstaknut rastom internet kupovine u SAD.

Takođe, „Amazon“ je više nego udvostručio neto dobit, a tokom prva tri meseca ona je porasla na 1,6 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine dobit iznosila 724 miliona dolara.

Zbog tog rasta Džef Bezos je u samo jednom danu postao bogatiji za 12 milijardi dolara, kako piše Bloomberg, i sada vredi 134 milijarde dolara, čime je uverljivo najbogatiji čovek na svetu. 

Kompanija se nedavno našla na meti američkog predsednika Donalda Trampa, koji tvrdi da “Amazon” ne plaća dovoljno poreza. Takođe, tvrdio je da “Amazon” potkrada američku poštu “US Postal Service”, koja, kaže Tramp, gubi prosečno 1,50 dolara za svaki paket, koji isporučuje za “Amazon”.

Analitičar finansijske kuće “Wedbush Securities” Michael Pachter izjavio je za Reuters da je uspeh Bezosa njegova najbolja moguća osveta američkoj administraciji zbog pretnji oko poreza na prodaju i neplaćanja dovoljnog i fer udela.

“Amazon” je saopštio da su prihodi od prodaje iz poslovanja u Severnoj Americi porasli na 30,7 milijardi dolara, u poređenju sa 20,9 milijardi dolara u prvom tromesečju prošle godine.

Time je dobit skočila na 1,1 milijardu dolara, u odnosu na prethodnih 596 miliona dolara.

„Amazon Web Services“, platforma za "cloud" poslovanje, koju koriste brojne velike kompanije, u prva tri meseca 2018. godine ostvarila je, takođe, dobre rezultate.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!