Berza

Bitkoin na 32. mestu svetskih valuta

Džejmson Lop, vodeći programer u BitGo-u, sigurnosnoj kompaniji za bitkoin, izračunao je da će Bitcoin biti rangiran na 32. mestu po količini fizičkog novca i tržišnoj kapitalizaciji.

On je stvorio svojevrsni agregator M1 indeksa novčane mase, metode za snabdevanje zemlje novcem, koje uključuje ukupnu količinu fizičkog novca i provere računa, zbog čega je Lop izračunao da bi bitkoin zauzeo prilično visoku poziciju.

U ovom indeksu se fizički novac (uski novac/narrow money) koristi pri određivanju vrednosti valute. Uski novac zemlje je u suštini svaki deo postojeće valute, uključujući sav papirni novac, kovanice,  digitalni novac skladišten na bankovnim računima i sva likvidna sredstva koja drži centralna banka.

Koristeći ovu metriku i trenutnu vrednost bitkoina u opticaju, Lop je došao do tržišne kapitalizacije od 122,406,125,890 dolara za bitkoin (u datom trenutku računanja) što bi ga stavilo na 37 poziciju. Međutim, sa čestim fluktuacijama, bitkoin je nedavno dostigao vrednost od 125 milijardi dolara samo u poslednja tri dana, što bi ga stavilo na 31. mesto, na poziciju iznad Finske.

Vrednost bitkoina nastavlja da raste, pa je tako ova kriptovaluta dostigla vrednost od 7.500 dolara.

Cena bitkoina i njegova tržišna kapitalizacija su ključni faktori, koji utiču na njegovu ukupnu vrednost, ali tek metrike, poput Lopovih pokazuju sa kolikom količinom moći i uticaja raspolažu kriptovalute.

S obzirom da bitkoin prelazi granicu između valute i imovine, teško ga je precizno odrediti. Međutim, dve kategorije pomažu da se napravi distinkcija.

Nedavno je odluka CME Group-a, najvećeg svetskog berzanskog vlasnika da uvede bitkoin fjučerse do kraja godine, pomogla rast vrednosti bitkoin, jer su tradicionalni investitori uvideli priliku.

Međutim, njegova priroda nam omogućava da na bitkoin gledamo, pre svega, kao na valutu i da možemo da ga uporedimo sa drugim zemljama i drugim valutama.

Postoje predviđanja da bi tržište kriptovaluta moglo da pređe vrednost od jednog biliona već u 2018. godini, a zbog dominacije bitkoina, puno toga će zavisiti od prvobitne kriptovalute.

Vrednost tržišne kapitalizacije bitkoina od jednog biliona dolara će ovu kriptovalutu pozicionirati na osmo mesto, tik ispred Španije i ispod Italije, zemlje koja je najniže rangirna i koja raspolaže sa jednim bilionom dolara u uskom (fizičkom) novcu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!