Razvoj

Biznis trendovi koji su obeležili 2017. godinu

Nekolicina predviđenja za 2017. godinu ne samo da su se pokazala kao tačna, već su neki poslovni trendovi izdržali probu vremena. Za buduće vlasnike malih preduzeća, evo nekoliko trendova koji su obeležili 2017. godinu.

1. Inovacije u oblasti upravljanja odnosa sa klijentima – CRM

Upravljanje odnosima s kupcima (CRM) može biti kamen oko vrata malim preduzećima. Naime, nijedan vlasnik male firme ne voli taj osećaj da ne može da dobije direktan odgovor, ili da izgubi poslove zbog frustracija svojih klijenata. Zapošljavanje korisničke podrške na puno radno vreme je skupo, neefikasno i...neizbežno. Ili je to barem bio slučaj sve do sada. Naime, sada preduzeća brzo dobijaju pristup alatima kojima veštačka inteligencija radi za njih, a CRM je to jedno mesto na kom su ove alatke počele da prave ogromnu razliku.

Umesto da zapošljavaju čitavu liniju zaposlenih u korisničkoj podršci, preduzeća se okreću formatu koji je poznat većini njihovih milenijumskih kupaca, a to je prozor za ćaskanje (chat window). Kupci mogu dobiti odgovore na sva pitanja u realnom vremenu, jednostavnim kucanjem poruka u inteligentni "Chatbot", koji je snabdeven svim potrebnim informacijama. Algoritmi mašinskog učenja omogućavaju ovim chat botovima da postanu efikasniji tokom vremena, jer mogu da saznaju koje se vrste reči i fraza najčešće povezuju sa različitim pitanjima.

2. Povratak malih radnji

Mala maloprodajna preduzeća su u prošlosti imala problem da izađu na kraj sa velikim prodajnim lancima, ali nova istraživanja pokazuju da se ovaj trend menja. Velike prodavnice kao što sada premeštaju svoje bojno polje i bore se za opstanak sa velikim online trgovinskim lancima, kao što je Amazon koji prednjače kako u ceni, tako i u drugim pogodnostima. S obzirom da se borba sada vodi između velikih lanaca supermarketa i e-commerce subjekata, mali trgovci ponovo mogu da ponude svoju uslugu kao konkurentnu i da zauzmu svoju poziciju na tržištu.

3. Napredna tehnologija dostupna i malim preduzećima

Raznovrsna ponuda moćnih poslovnih programa je osnažila vlasnike malih preduzeća da rastu mnogo brže i ’pametnije’ nego ikada ranije. Nekada ograničeni samo na najveće firme (one koje bi mogle da izdvoje velika sredstva za softver koji upravlja podacima), preduzeća koja pružaju tehnološke usluge su se vremenom demokratizovala i spustilla barijere, te je sada na tržištu dostupan veliki broj poslovnih rešenja namenjem mikro, malim i srednjim preduzećima i prilagođava se njihovim specifičnim potrebama. Ovo je važna promena u poslovanju malih preduzeća jer ona više ne moraju da se oslanjaju na veliku infuziju kapitala, kako bi mogla planiraju investicije u tehnologiju.

4. Mobilne platforme za plaćanje

S obzirom da pametni telefoni i dalje dominiraju u životu prosečnog potrošača, mala preduzeća prate inovacije koje stavljaju ’novac na mali ekran’. Jedan od trendova koji je obeležio 2017. godinu jeste širenje opcija plaćanja preko mobilnih uređaja. TechCrunch procenjuje da će do 2020. godine 90 odsto korisnika mobilnih uređaja vršiti mobilno plaćanje.

 

Izvor: Bloomberg

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!