Industrija

BMW poziva strane kompanije da finansiraju nemački Fond za transport

Strani proizvođači automobila trebalo bi učestvuju u finansiranju nemačkog fonda za poboljšanje urbane transportne infrastrukture, poručio je izvršni direktor BMW-a nekoliko dana nakon dogovora o paketu mera za smanjenje zagađenja, koji bi trebalo da obnovi poverenje u industriju.

Na dizelskom samitu sredinom prošle nedelje vlada i nemački proizvođači dogovorili su da će uplatiti po 250 miliona evra u fond, koji bi trebalo da pomogne lokalnim vlastima da smanje zagađenje, između ostalog i uvođenjem novih sistema za lakše odvijanje saobraćaja i merama u sistemu javnog prevoza. Sporazum uključuje i izmene softvera ugrađenog u motore 5,3 miliona dizelskih automobila, što bi trebalo da obnovi ugled nemačke automobilske industrije, poljuljan skandalima s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Vlada očekuje da će kompanije uplatiti doprinos u Fond do kraja iduće godine, napisao je u kolumni za “Tagesspiegel” zamenik ministra privrede Matthias Machnig. Izvršni direktor BMW-a Harald Krueger poručio je, pak, u izjavi za FAS da bi i inostrane kompanije trebale da učestvuju u finansiranju Fonda, čime je otklonio prigovore aktivista za zaštitu okoline da dogovorene mere nisu dovoljno ambiciozne.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!