Razvoj

Bolivija zainteresovana za srpske firme

Potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija Linera ponudio je Srbiji da u La Pazu otvori kancelariju da bi bila veza između srpskih firmi koje bi radile u toj zemlji i bila veza između vlasti Srbije i Bolivije.

Zamenik bolivijskog predsednika Eva Moralesa, tokom nedavnog boravka u Beogradu je u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem ponudio velike svote novca za dolazak srpskih firmi na tržište Bolivije, kaže u razgovoru za Politiku Žana Petković Kuljača de Rodriges, počasni konzul Srbije u ovoj zemlji koja je prisustvovala razgovoru dvojice zvaničnika.

"Potpredsednik je ponudio mnogo para, takoreći ceo svoj budžet za sledeću godinu, ali je samo tražio da otvorimo kancelariju u prestonici La Pazu i to što brže. Boliviji su potrebne firme koje bi radile na izgradnji hidroelektrana, bolnica u prigradskim sredinama, puteva, mostova. On je otvoren za saradnju, jer se naše dve zemlje bilateralno dugi niz godina pomažu, a Bolivija ima nedvosmislen stav povodom pitanja Kosova", kaže ona.

Kako ističe, Linera je prvi zvaničnik na visokom nivou koji je posle 1960. godine došao u Srbiju, dok je poslednji značajan političar iz Beograda u Boliviji bio Koča Popović.

"Potpredsedniku Bolivije mnogo zapadnih privrednika dolaze na noge, jer ova zemlja ima zlato, srebro, rudu. Nedavno su bili predstavnici 18 nemačkih firmi. A sada on dolazi kod nas i kaže: "Hoću ovo vama da dam jer vi ste socijalisti. Kada sam išao u školu sanjao sam da dođem u Beograd, vi ste meni bili ideal marksizma", rekao je konzul Srbije i dodao da Bolivija ima najveće rezerve retkih metala, kao i da ima potpisane ugovore o prodaji gasa regionu, pa tamo stižu injekcije stranog kapitala.

 

Izvor: Tanjug

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!