Industrija

“Bosch” razmatra prodaju dela poslovanja

Nemački proizvođač delova za automobilsku industriju “Bosch” angažovao je investicionu banku “Macquarie” da istraži opcije za prodaju dela poslovanja sa mašinama za pakovanje, u sklopu reorganizacije portfelja radi unapređenja tehnologije električnih i samovozećih automobila.

Kako su izjavili dobro upućeni izvori, taj segment “Bosch”-ovog poslovanja u potencijalnoj prodaji mogao bi postići vrednost između 500 i 700 miliona evra, prenosi Seebiz.

U “Bosch”-u nisu bili dostupni za komentar tih navoda, dok su ih u investicionoj banci odbili da komentirišu.

Automobilska industrija i njeni dobavljači pod pritiskom su da ubrzaju ulaganja u tehnologiju električnih i samovozećih automobila, a nakon uvođenja strožih propisa kojima je cilj da se ograniči emisija štetnih gasova iz dizelskih automobila.

Taj segment “Bosch”-ovog poslovanja bavi se proizvodnjom mašina za pakovanje za potrebe farmaceutske i industrije hrane, a zapošljava 6.100 ljudi. Prošle godine ostvario je prihode od 1,3 milijardi evra, prenosi Reuters.

Postupak prodaje, po rečima dobro upućenih izvora, verovatno neće započeti ove godine budući da taj segment, kojem je konkurent italijanska kompanija IMA, tek treba da bude izdvojen.

Iz “Bosch”-a su prošlog meseca objavili da će tražiti kupca za taj segment poslovanja, koji boreći se sa žestokom konkurencijom ima dve teške godine iza sebe. Tada su dodali da očekuju veliko interesovanje investitora.

“Bosch” je 2012. godine prodao svoje poslovanje s kočnicama kompaniji “KPS Capital”, a prošle godine je prodao poslovanje sa starterima automobila i generatorima kompaniji “Zhengzhou Coal Mining Machinery”, podseća Reuters.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!