Razvoj

Brexit će svaku britansku porodicu koštati 1.000 funti godišnje

Domaćinstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez hiljadu funti godišnje zbog trgovinskih prepreka prouzrokovanih Brexitom, piše u izveštaju globalne konsultantske kompanije Oliver Wyman.

Prema najgorem scenariju, navodi se u izveštaju, visoke uvozne carine i regulatorna ograničenja mogla bi dovesti do ukupnog troška za ekonomiju od 27 milijardi funti, dok bi poslovnu dobit restorana i trgovačkih centara mogli ugroziti poremećaji i prekidi u lancu snabdevanja.

U izveštaju, koje su novinari BBC-a dobili na uvid, procenjuje se da će rast troškova verovatno "pasti na leđa" potrošača. Čak i prema najpovoljnijem scenariju, koji isključuje rast carina i regulatornih barijera, verovatno je da će doći do povećanja troškova birokratije, prenosi Seebiz.

Naime, povećana papirologija i kašnjenja zbog carinskih kontrola povećali bi troškove domaćinstava za jedan odsto godišnje, odnosno 250 funti po domaćinstvu, čime bi ukupan trošak za ekonomiju iznosio 6,8 milijardi funti.

"Dok ishodi Brexita ostaju neizvesni, naša analiza pokazuje da će u slučaju svakog scenarija doći do povećanja troškova za britanska domaćinstva", kazao je Duncan Brewer iz konsultantske kompanije Oliver Wyman, koja je izradila veliku analizu ekonomskog uticaja Brexita na sektor finansijskih usluga i maloprodaju.

"Dogovor o Brexitu koji i ne bi rezultirao novim carinama sa Evropskom unijom, ipak, bi verovatno povećao birokratske troškove uvoza, smanjio dobit poslovnog sektora i povećao cene za potrošače. Promatrajući celi lanac snabdevanja i uzimajući u obzir više različitih mogućih ishoda Brexita, jedna stvar je jasna - Brexit će smanjiti dobit kompanija iz potrošačkog sektora. Jedino pitanje je koliko, što će zavisiti od pregovora", ističe Brewer.

Cene bi trebale porasti za 2,3 odsto kako bi nadoknadile i osigurale da poslovni sektor ostvari jednaku dobit kao i pre Brexita.

Izveštaj je u skladu s nizom drugih analiza, uključujući i one vladine, koje kažu kako je verovatno da će Brexit imati negativan uticaj na ekonomiju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!