Društvo

Britanski parlament ponovo odbacio sporazum o Bregzitu

Britanski parlament je zadao novi težak udarac premijerki Terezi Mej pošto je ponovo ubedljivo odbacio sporazum o Bregzitu koji je ona postigla s Evropskom unijom.

Protiv sporazuma o uslovima izlaska Velike Britanije iz EU glasao je 391 poslanik, a za 242, prenosi BBC.

Kada se parlament 15. januara prvi put izjašnjavao o sporazumu, protiv su glasala 432 poslanika, a za 202.

Mej nije uspela da ubedi tvrde pristalice Bregzita iz svoje Konzervativne stranke da podrže sporazum, kao ni severnoirsku Demokratsku unionističku partiju (DUP) koja podržava njenu manjinsku vladu. Protiv sporazuma je glasalo oko 75 članova Konzervativne stranke Tereze Mej, svih 10 poslanika DUP, kao i opozicioni laburisti i Škotska nacionalna stranka.

Glasanje je usledilo posle sastanka Mej i najviših zvaničnika EU u ponedeljak u Strazburu. Mej je posle sastanka izjavila da je obezbedila pravno obavezujuće promene sporazuma o Bregzitu u vezi granice dve Irske, ali to očigledno nije bilo dovoljno britanskim poslanicima.

Mej je rekla da je postignut dogovor prema kojem EU neće moći da vremenski neograničeno zadrži Veliku Britaniju u carinskoj uniji putem "bekstopa", mehanizma predviđenog da spreči uspostavljanje tvrde granice između Irske i Severne Irske posle Bregzita, zadržavanjem Severne Irske u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji do postizanja drugačijeg sporazuma Velike Britanije i EU, prenosi Beta.

Rezultat ovog glasanja znači da će se britanski poslanici ponovo izjašnjavati da li da Velika Britanija napusti EU 29. marta bez sporazuma.

Ako parlament odbaci i izlazak iz EU bez sporazuma, odlučivaće se o tome da li da se od EU traži odlaganje Bregzita za najviše tri meseca. Za odlaganje Bregzita biće potrebna saglasnost svih ostalih 27 članica EU koje nerado gledaju na mogućnost da se odlaganje otegne do posle izbora za Evropski parlament, krajem maja.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!