Društvo

Brnabić: Zanimanja budućnosti biće specijalista za teleportaciju i uzgajivač vestačkih organa

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, današnji osnovci će se baviti zanimanjima, koja još ne postoje, dok će sadašnja zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija.

Govoreći na konferenciji o obrazovanju sa glavnom temom "Obrazovanje u Srbiji - poslovi za budućnost", premijerka Ana Brnabić je ukazala da se u svetu dešavaju velike promene, koje su izazvane novim tehnologijama.

Neka od novih zanimanja, kaže Brnabić, biće na primer stručnjak za produženje života, virtuelni advokat, specijalista za teleportaciju, programer za stres, robotski veterinar, uzgajivač vestačkih organa.

„Razvojem novih tehnologija očekuje se da će današnji mladi raditi u više od 10 zanimanja u različitim oblastima, a školovanje za jedno zanimanje biće prava retkost. Imajući sve to u vidu, mi kao odgovorna vlada moramo da damo odgovor kako školovati mlade za buduća zanimanja koja teško možemo da zamislimo“,  navela je premijerka.

Ona je dodala da mlade treba učiti univerzalnim veštinama, koje će im biti korisne, kao što su veštine rešavanja problema, kritičkog i analitičkog razmišljanja.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije žali da kreira društvo zasnovano na znanju u kome su ljudi, njihove ideje i inovacije pokretač razvoja.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!