Razvoj

Čadež: Evrokomora je glas srpskih privrednika u evropskim institucijama

Jaka privredna komora može dosta da doprinese jačanju privrede, a Srbija beleži odlične rezultate kada su privredne performanse u pitanju i ostvaruje planirane ciljeve, rekao je predsednik Evrokomore Kristof Lajtl na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

Jaka privredna komora može dosta da doprinese jačanju privrede, a Srbija beleži odlične rezultate kada su privredne performanse u pitanju i ostvaruje planirane ciljeve, rekao je predsednik Evrokomore Kristof Lajtl na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije istakao je da je "Evrokomora naš glas u evropskim institucijama i važna platforma za povezivanje naših privrednika sa kompanijama u EU".

Predsednik PKS čestitao je Kristofu Lajtlu na Ordenu srpske zastave drugog stepena za naročite zasluge i podršku u razvijanju saradnje u oblasti privrednih delatnosti između Srbije i Austrije, koji mu je povodom Dana državnosti uručio predsednik Republike Srbije.

“Kristof Lajtl predsedava Evrokomorom, najvećom Biznis asocijacijom u Evropi, koja okuplja 20 miliona kompanija iz 44 zemlje evropskog kontinenta, koje zapošljavaju 120 miliona ljudi.  Ovo je više nego zasluženo priznanje za sve ono što je Lajtl ranije na čelu austrijske privredne komore, a sada na čelu Evrokomore uradio na povezivanju naših dveju privreda, austrijske i srpske, srpske i evropske, ali i na svemu onome što je uradio kada je u pitanju podrška PKS kao jedinstvenom sistemu, zaštitniku i zastupniku  interesa privrede u Srbiji”.

Čadež je istakao da su najznačajniji projekti austrijske podrške koje zajedno realizujemo sa austrijskim partnerima uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Srbije, koji predstavlja reformu obrazovnog sistema prema potrebama privrede, podrška digitalizaciji posebno malih i srednjih preduzeća i izgradnja jakog i efikasnog komorskog sistema u funkciji i po meri privrede.

Još važnije je što je Evrokomora naš glas u evropskim institucijama, istakao je Čadež, dodajući da posredstvom Evrokomore, u kojoj je PKS aktivna članica, imamo direktnu komunikaciju sa evropskim institucijama i važnu platformu za povezivanje naših privrednika sa kompanijama u EU. Predsednik Lajtl velika je podrška i kada je u pitanju stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana, za šta se Privredna komora Srbije zalaže.

Kristof Lajtl je ovom prilikom pohvalio istaknute rezultate srpske privrede. “Budžet je dobar, zaduženost je opala, tržiste rada se oporavlja, a napreduju I investicije. Ostaje još da se reši pitanje vladavine prava”, dodao je Lajtl.

 “Dve trećine preduzeća koja posluju u Srbiji, veoma je zadovoljna i u 2019. godini očekuju rast ulaganja”, naglasio je Lajtl, poručujući da jaka privredna komora u jednoj zemlji, kao što je Privredna komora Srbije, može mnogo da doprinese unapređenju poslovnog ambijenta i boljitku života. Lajtl je istakao da je predsednik PKS, kao predsedavajući Odbora za digitalizaciju Evrokomore i član predsedništva Evrokomore, prvi predstavnik Srbije i poslovne zajednice koji predstavlja evropsku privredu pred institucijama Evropske unije.

Lajtl je ukazao da su “u proteklih pet godina unapređeni bilateralni odnosi za 50 odsto, a računajući i uslužne delatnosti, već smo dostigli cifru od nekih 1,5 milijardi evra I obim investicija od 2 milijarde evra”.
 
 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!