Trgovina

Čadež: Ulaznica srpskim kompanijama za tržište sa 4,5 milijarde potrošača

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je u Abu Dabiju sa Mohamedom Al Šamisijem, generalnim direktorom Abu Dhabi Ports, potpisao sporazum o saradnji PKS sa ovom kompanijom koja se bavi upravljanjem i razvojem luka i slobodnih zona u istoimenom emiratu.

Čadež boravi u dvodnevnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom koje je sporazumima potpisanim u Dubaiju i Abu Dabiju, Privredna komora Srbije otvorila našim kompanijama mogućnost za ulazak u emiratske slobodne zone, a samim tim i za poslovanje i izvoz ne samo na tržište UAE, već i celog regiona Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije sa 4,5 milijarde potrošača.

“O perspektivama koje našim kompanijama koje ovde  pokrenu biznis  otvaraju potpisani sporazumi najbolje govori činjenica da su emiratske slobodne zone među najbolje kotiranim na svetskim listama po uslovima za poslovanje. Primera radi, slobodna zona Dubai Multi Commodities Centre, u kojoj posluje 16.000 kompanija i zapošljava 60.000 ljudi već pet godina za redom je po Financial Times-u svetski pobednik, zona Jebel Ali (Jafza) stvara čak četvrtinu BDP-a Dubaija, generiše 135.000 radnih mesta i ostvaruje trgovinu vrednu 93 milijarde dolara, a Kizad u Abu Dabiju, koju razvija Abu Dhabi Ports, prepoznata je kao jedna od zona sa najjednostavnijim procedurama za pokretanje biznisa  i najnižim  troškovima za konkurentno poslovanje”, naveo je Čadež. 

 

Pod patronatom kompanije Abu Dhabi Ports nalazi se  deset trgovačkih i logističkih  luka, uključujući i najsavremeniju, visokotehnološku luku Khalifa sa poluautomatskim kontejnerskim terminalom, u čijem sastavu posluje i industrijska zona Kizad, koju je Čadež danas posetio.

Po rečima Mohameda Al Šamisija, generalnog direktora Abu Dhabi Ports, ovim sporazumom Srbija i UAE ulaze u fazu čvršće saradnje u trgovinskim odnosima u obostranom interesu, a zona Kizad postaje kapija za srpske kompanije  koje žele da posluju u Emiratima.

“Preduzetnički i inkubacioni centar ove zone, u kome se kompanije osnivaju za 24 sata, sa besplatnim licencama za poslovanje u prve dve godine,  može da posluži i kao  odličan primer za razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u slobodnim zona Srbije“, rekao je Čadež.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!