Industrija

“Carlsberg” u prvoj polovini godine povećao neto dobit za 23 odsto

Danska pivarska industrija “Carlsberg” saopštila je da je u prvoj polovini godine ostvarila 23 odsto veću neto dobit nego u istom periodu prošle godine zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima craft i ostalih premium piva.

Kompanija je tako period od januara do juna zaključila s neto dobiti od 2,3 milijarde danskih kruna (310 miliona evra). Prihodi su uvećani dva odsto, na 31,8 milijardi kruna.

Obim prodaje smanjen je dva odsto, ali naziru se prvi rezultati strategije u sklopu koje se kompanija fokusirala na skuplje brendove, uključujući craft piva poput Grimbergena i bezalkoholnih piva. Tako je obim prodaje craft i posebnih vrsta piva uvećan 25 odsto. "Rezultati pokazuju da smo na dobrom putu da ostvarimo naše ključne prioritete u ovoj godini", istakao je u saopštenju izvršni direktor Cees 't Hart. Oni uključuju "povećanje prihoda u budućnosti", dodaje on.

Iz kompanije napominju da je u posmatranom periodu rusko tržište u celini smanjeno pet odsto zbog zabrane prodaje piva u tzv. PET bocama većim od 1,5 litre, ali i zbog izazovnog potrošačkog okruženja i hladnog vremena. Početkom meseca “Carlsberg”-ovi konkurenti “Anheuser-Busch InBev” i “Anadolu Efes” najavili su objedinjavanje poslovanja u Rusiji i Ukrajini radi jačanja pozicija u slabom tržišnom okruženju.

U “Carlsberg”-u navode da je njihov udeo na ruskom tržištu smanjen zbog intenzivne cenovne konkurencije na tržištu manjih PET boca. Danska kompanija je u Rusiji povećala cene piva u novim, 1,42-litarskim bocama, uvedenim nakon zabrane onih 1,5-litarskih. "U tom smo segmentu koristili vrednosni pristup a naši konkurenti onaj baziran na obimu, čime je cena premiuma ispala puno veća nego što smo mislili, pa smo izgubili na obimu prodaje u sezoni", objasnio je izvršni direktor danske kompanije.

“Carlsberg”-ov udeo na ruskom tržištu smanjen je oko pet odsto u ključnom segmentu velikih boca zbog 30 do 40 odsto viših cena u odnosu na ostale proizvođače. U zapadnoj Evropi obim prodaje uvećan je u Francuskoj i Poljskoj, a najbolji rezultati u kategoriji premium piva zabeleženi su u nordijskim zemljama i u Britaniji.

U kompaniji su potvrdili procenu o organskom rastu godišnje operativne dobiti za četiri do šest odsto. Ipak, snizili su procenu povoljnog uticaja valutnih kurseva, s 300 miliona na 50 miliona kruna.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!