Energetika

Cena nafte na troipogodišnjem rekordu

Cene nafte su porasle za više od tri odsto na troipogodišnji maksimum, nakon što je američki predsednik Donald Tramp napustio nuklearni sporazum sa Iranom i najavio sankcije "najvišeg stepena" protiv te članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Cena severnomorske nafte "brent" porasla je za 2,15 dolara ili više od 2,8 odsto na 77,20 dolara za barel, što je najviši nivo od novembra 2014. godine, dok je američka "laka" nafta WTI poskupela za 1,90 dolara ili skoro 2,8 odsto na 70,96 dolara, što je blizu rekorda koji je poslednji put zabeležen krajem 2014. godine, prenosi agencija Rojters.

Ignorišući apele saveznika, Tramp je u utorak najavio povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji je postignut krajem 2015. godine, što je, kako ocenjuje Rojters, povećalo rizik od izbijanja konflikta na Bliskom istoku i "bacilo senku" neizvesnosti na globalno tržište nafte.

“Iranski izvoz nafte u Aziju i Evropu će gotovo sigurno pasti u preostalom delu ove godine i tokom 2019. godine, jer pojedine države traže alternativu kako bi izbegle nesuglasice sa Vašingtonom, i jer će početi da se osećaju posledice sankcija”,  kaže direktor konsultantke kuće Trifekta, Sukrit Vidžajakar.

Iran je 2016. godine povratio imidž velikog izvoznika nafte, nakon što su Teheranu ukinute sankcije u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa, prenosi Tanjug.

To je omogućilo Iranu da postane treći najveći izvoznik nafte u sklopu OPEK-a, dok su jedino veći izvoznici - Saudijska Arabija i Irak.

SAD, međutim, ponovo žele da smanje iranski izvoz nafte, i najavljuju uvođenje sankcija za čije će stupanje na snagu biti potrebno od 90 do 180 dana. U okviru tog perioda bi se očekivalo da će kompanije ili zemlje smanjiti kupovinu nafte iz Irana.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!