Svet građevinarstva-nekretnina

Cene nekretnina u Britaniji zabeležile najveći pad od 2012. godine

Cene stambenih nekretnina u Britaniji pale su u decembru na mesečnom nivou po najvećoj stopi od sredine 2012. godine, dok su na godišnjem nivou porasle najsporijim tempom u poslednjih šest godina, što je posledica neizvesnosti uoči Brexita.

Cene kuća pale su u decembru za 0,7 odsto u odnosu na novembar, što je njihov najveći mesečni pad od jula 2012. godine, pokazali su podaci hipotekarnog zajmodavca Nationwirde.

Na godišnjem nivou su, pak, cene kuća u decembru porasle za samo 0,5 odsto u poređenju s 1,9-postotnim rastom u novembru. Oba su podatka slabija nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

„Ukratko - loš kraj najgore godine od 2012. Ostale ankete pokazuju da je potražnja kupaca naglo pala pred kraj prošle godine, dok se poverenje potrošača pogoršalo", kaže Samuel Tombs, ekonomista u konsultantskoj kompaniji Pantheon Macroeconomics.

Nationwide je saopštio da u 2019. godini očekuje rast cena po niskim jednocifrenim stopama, ali njegova prognoza zavisi od toga hoće li ekonomija nastaviti skroman rast, što nije sasvim izvesno s obzirom da se bliži Brexit.

Britansko tržište stambenih nekretnina slabi od izglasavanja Brexita na referendumu u junu 2016. godine, predvođeno padom cena u Londonu. U vreme referenduma, Nationwideovi podaci ukazivali su na rast cena stambenih nekretnina za otprilike 5 odsto godišnje.

Mark Carney, guverner Bank of England, kazao je prošloga meseca da bi u slučaju nedogovorenog izlaska iz Evropske unije - što nije osnovni scenario centralne banke - cene kuća mogle pasti i za 30 odsto kao deo šireg ekonomskog šoka, prenosi Seebiz.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!