Energetika

“Chevron” mora da plati 9,5 milijardi dolara Ekvadoru zbog zagađivanja

Ekvadorski ustavni sud potvrdio je presudu prema kojoj naftni gigant “Chevron” mora platiti 9,5 milijardi dolara odštete zbog višedesetljetnog zagađivanja prašumskih područja nastanjenih indijanskim plemenima.

U odluci od 27. juna sud navodi da "nisu prekršena ustavna prava" Chevrona, odbacivši žalbu američke kompanije na odluku Vrhovnog suda iz 2013. godine.

“Chevron” je u Ekvadoru proglašen krivim za štetu na okolinu koji je prouzrokovao “Texaco”. “Chevron” je kupio tu kompaniju 2001. godine a šteta je nastala u prašumskom području tokom bušenja nafte u periodu od 1964. do 1990. godine. Tužitelji su tvrdili da je izlivanje toksičnih hemikalija tokom bušenja zagadilo podzemne vode i tlo na područjima na kojima u pokrajinama Sucumbios i Orellana žive indijanske zajednice, uključujući nekih 30 hiljada ljudi, prenosi Seebiz.

U “Chevronu” nisu opovrgavali zagađenje, ali su ga pripisali ekvadorskoj naftnoj kompaniji “Petroecuador”, s kojom je “Texaco” poslovao u konzorcijumu. Odbili su da plate odštetu, tvrdeći da je rezultat prevare i mita. Odluka Ustavnog suda najvećim je delom simbolična budući da “Chevron” u Ekvadoru nema imovine, što znači da će zemlja morati nastaviti borbu za njeno sprovođenje na stranim sudovima.

Tužitelji su - bez uspeha - pokušavali da tuže kompaniju u Sjedinjenim Državama, Argentini, Brazilu i Kanadi kako bi došli do imovine “Chevron”-a. Još nije zaključen samo njihov spor pokrenut pred sudom u Kanadi.

Predstavnik “Chevrona” James Craig izjavio je u elektronskoj poruci agenciji AFP da je potvrda odštete "u skladu s praksom uskraćivanja pravde, prevare i korupcije, usmerenom protiv Chevrona u Ekvadoru".

Pablo Fajardo, advokat tužitelja, uključujući indijanska plemena nastanjena na zagađenim područjima, istakao je da se “Chevron” ne može dalje žaliti na odluku suda.

"Nema povratka", ističe Fajardo. "Stvari bi na inostranim sudovima mogle potrajati, ali “Chevron” mora da plati. Ne može večno bežati od pravde", dodaje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!