Finansijske usluge

Coinbase planira da postane prva kriptoberza

Servis za razmenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je sa Komisijom za hartije od vrednosti i berzu (SEC), glavnim američkim regulatornim telom finansijske industrije, oko registrovanja te "kriptoberze", kao ovlaštene brokerske kuće i mesta trgovanja.

Američki regulatori SEC, na čelu s predsednikom Jayom Claytonom, u februaru su izjavili da razmatraju da ICO tokene, odnosno kriptovalute ponuđene preko inicijalne ponude novčića, klasifikuju kao obveznice, piše Bitcoin magazine. To bi bio presedan u kriptosvetu, jer bi se digitalne valute, koje su do sada izbegavale regulaciju i nezavisno generisale puno novca, našle pod pažnjom glavnog regulatornog finansijskog tela.

Budući da je novi regulacioni trend kriptovaluta neizbežan, Coinbase, kompanija vredna 1,6 milijardi dolara, želi postati predvodnik „novog kripto sveta" i registracijom kao brokerska kuća preteći konkurenciju.

„Coinbase želi biti „Google" kriptovaluta, a isto tako i proširiti svoju ponudu od četiri novčića koliko sada nude - bitcoin, ethereum, litcoin i bitcoin cash", tvrde na Business Insideru.

Prema pisanju Bitcoin magazina, put do brokerske kuće za Coinbase zahtevaće puno papirologije. Ako ICO tokeni zaista budu legalno klasifikovani kao obveznice, svaka berza, koja izlista te digitalne valute moraće se registrovati kao Nacionalna berza obveznica ili kao Alternativni trgovinski sistem (ATS). Drugim rečima, da bi neki poslovni subjekt postao ATS mora se registrovati pri SEC-u kao brokerska kuća, a to je upravo put kojim Coinbase planira da ide.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!