Projekti

“Continental” preuzima zaposlene od drugih IT firmi i tako “guši” konkurenciju

Država je donela odluku da subvencioniše kompaniju “Continental” sa 9,5 miliona evra za Centar za istraživanje i razvoj u Novom Sadu, odnosno za otvaranje 500 novih radnih mesta. Međutim, od 76 ljudi kojima na LinkedIn profilu stoji da su zaposleni u “Continentalu”, samo dvoje nije bilo ranije zaposleno.

Vlada Srbije je ranije saopštila da “IT industrija nema razloga za zabrinutost, jer “Continental” naglašava da zapošljava inženjere, i to one sa jedinstvenim spojem znanja vezanih za softver i hardver, a ne one koji rade na gaming ili web rešenjima i koji čine najveći broj trenutno zaposlenih u IT industriji. Veliki broj inženjera su iz elektro i mašinske struke i tipično nisu konkurencija programerima, koji već rade u IT industriji. “Continental”, takođe, pretežno zapošljava mlade ljude i inženjere, koji završavaju fakultet, i u njihovo obrazovanje intenzivno ulaže oko godinu dana, čime značajno doprinosi ukupnom fondu sofisticiranih znanja u Srbiji, kako inženjerskih tako i onih vezanih za poslovanje”.

Međutim, kako piše portal “Startit”, ukoliko se baci pogled na LinkedIn profile inženjera zaposlenih u “Continentalu”, koji su trenutno dostupni na ovoj mreži, objašnjenje Vlade se ne čini održivim. Broj ljudi, koji se do sada zaposlio u “Continentalu” i u skladu s tim ažurirao svoj LinkedIn profil je 76. Od svih njih, 36 spada u softverske inženjere, što je 47,3 odsto, dok su ostali mahom industrijski inženjeri, sistem test inženjeri i sistem inženjeri. 

Što je još važnije, navod da će “Continental” uglavnom zapošljavati mlade ljude i inženjere, koji završavaju fakultet izgleda upitan — samo 20 od 76 zaposlenih ima manje od dve godine iskustva, odnosno 14 od svih 36 softverskih inženjera. Indikativno je da se o otvaranju novih radnih mesta i zapošljavanju mladih nije toliko vodilo računa.

Umesto toga, dovodi se u pitanje često ponavljana tvrdnja da zbog subvencionisanja neće biti ugrožene druge IT firme i da nema govora o gušenju konkurencije. Konkretno, od onih sa manje od dve godine radnog iskustva samo dve osobe pre “Continentala” nisu radile u nekoj drugoj novosadskoj IT kompaniji.

Šta više, osam od 14 osoba bilo je zaposleno u kompaniji RT-RK — novosadskoj kompaniji iz iste industrije, koja je 2009. godine, takođe, dobila subvenciju za 40 novih radnih mesta u iznosu od 200.000 evra. 

Ukupno 26 od 36 softverskih inženjera je prešlo u “Continental” upravo iz RT-RK i njene spin-off kompanije OBLO living. Ostalih 10 sa prethodnim radnim iskustvom su u “Continental” došli iz TO-NET-a, CAM Engineeringa, Frobasa, Formdwella, Typhoon Hila i PanonIT-a.

Iako na osnovu ovih podataka nije moguć precizan uvid u to kako se odvija proces zapošljavanja u “Continentalu”, može se naslutiti da je opravdana bojazan da je davanjem subvencija država narušila principe slobodne konkurencije i stvorila uslove za nanošenje štete drugim kompanijama pri zapošljavanju već deficitarnog kadra.  Ako ništa drugo, za sada se čini da su programeri, koje “Continental” zapošljava, mahom oni, koji su prethodno radili u drugim kompanijama.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!