Društvo

Crkva Svetog Marka u Beogradu dobija mozaik – 1,5 miliona kamenčića na 500 kvadratnih metara

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu, koja ni danas nije završena iako je pod krov stavljena pre više od 80 godina, u ponedeljak počinje postavljanje mozaika “Pričešće svetih apostola”.

Mozaik “Pričešće svetih apostola”, čiji se svaki kvadratni metar sastoji od 5.500 kamenčnića, rad je profesora Đura Radlovića, a do kraja godine bi mogao da bude prenet na zid, kazao je za Tanjug starešina crkve Trajan Kojić.

Plan je da cela oltarska apsida crkve, svih 300 kvadrata, bude u mozaiku koji je, kako je podsetio otac Trajan, najlepša i najtrajnija tehnika.

Starešina crkve kaže da Bogorodica Širšaja, u bojama zlata, vizantijsko plavog i rustično crvenog, postavljena u oltarskoj apsidi na 20 metara iznad zemlje, ima 130 kvadrata, od kojih 50 čine anđeli.

“Nema veće kompozicije na svetu, a mnogi poznavaoci dodaju da nema ni lepše”, kaže starešina tog tašmajdanskog hrama i podseća da će apsida biti kompletna kada bude urađena i kompozicija “Liturgičari”, prenosi Blic.

Kada sve bude završeno, celokupni mozaik - na 500 kvadrata, imaće 1,5 miliona ugrađenih kockica, rekao je otac Trajan i najavio da će uskoro početi i oslikavanje crkve.

“Biće to najveći rad u mozaiku u Srbiji ako se ne računaju Oplenac i Hram Svetog Save”, dodao je starešina crkve.

Izgradnja Crkve Svetog Marka po ugledu na kosovsku Gračanicu počela je 1931. godine, 1938. je stavljena pod krov, ali kako je crkvi sve oduzeto 1941. godine, ostala je skoro do današnjeg dana nezavršena, rekao je otac Trajan i podsetio da je to bila najveća crkva na Balkanu koja se gradila paralelno sa Hramom Svetog Save. Poslednjih desetak godina urađeno je dosta, obnovljen je krov, skinut je stari malter, urađeno je osvetljenje i ozvučenje, ikonostas...

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!