Berza

Da li će Volstrit preživeti prokletstvo sedme godine?

Prema Hiršovoj analizi, tržište akcija je u oktobru 1987, 1997. i 2007. zabeležilo katastrofalne rezultate.

Period od kraja aprila do kraja oktobra se smatra najtežim periodom za za Dow Jones Industrial Average, kada se posmatraju istorijski sezonski uzroci, dok je za Nasdaq, period od kraja juna do kraja oktobra najgori kvartal u godini.

Ovi pokazatelji ukazuju da je ovu godinu obeležio neprekidni rast tržišta. U septembru je indeks Dow zabeležio rast od 2 odsto, S&P 1,6 odsto, a Nasdaq 0,4 procenta. Dow i S&P su na dobrom putu da ostvare šestu uzastopnu mesečnu dobit, dok je Nasdaq napredovao u poslednja tri meseca.

Kada je reč o kvartalnim rezultatima, Dow je zabeležio rast od 4,83 odsto na zatvaranju u četvrtak, dok je S&P 500 porastao za 3,58 procenata,a Nasdaq za 5,1 odsto. Da sumiramo: S&P i Dow su na putu da zabeleže pozitivne rezultate u poslednjih osam kvartala, dok je Nasdaq zabeležio dobre rezultate u poslednjih pet kvartala.

Septembarski rast rezultata na Wall Street-u je posebno značajan iz istorijske perspektive. S obzirom da je septembar najčešće bio najgori mesec za akcije, sa prosečnim gubitkom od 1,096 odsto (još od 1896. godine), akcije su prošlog meseca trendirale, čineći ovaj mesec najtišim septembrom, u smislu volatilnosti, u istoriji.

Naravno, "najgorih šest meseci" za Dow i S&P još uvek nisu prošli, jer je pred nama oktobar koji nosi veliki rizik, pre nego što tržište akcija uđe u sezonski najpovoljniji šestomesečni period od novembra do aprila.

"Tržište je možda uspešno uplovilo u najgori dvomesečni period od avgusta do septembra, zasnovano na istorijskim performansama", istakao je Džefri Hirš, izvršni direktor „Hirsch Holdings“-a, u postu za „Stock Trader's Almanac“ i dodaje:"Ako tržište akcija prijavi dobit i u oktobru i izbegne proročanstvo oktobrofobije i ’prokletstva sedme godine’, to će biti dobra indikacija za očekivanu dobit u narednih šest meseci i tokom 2018. godine".

Prokletstvo sedme godine se odnosi na to kako je tržište akcija, prema Hiršovoj analizi, u prethodne tri decenije, u godinama koje se završavaju brojem 7 (1987, 1997 i 2007) zabeležilo loše rezultate. Naime, predfinansijska kriza je okončana u septembru pre 10 godina, kada je indeks Dow opao za više od 12 odsto u odnosu na oktobar 1997. Pre trideset godina (1987.), oktobar je obeležio ’Crni ponedjeljak’, kada je Dow opao za 22 procenta, što je i dalje najveći zabeležen pad ovog indeksa.

Dešavanja u oktobru mogu donekle odrediti kako će izgledati sledeća godina, s obzirom da je u dvanaestomesečnom periodu nakon "najgorih šest meseci" (od maja do oktobra), tržište bilo pozitivno za 76,2 odsto vremena, a u proseku beležilo srednju dobit od 12,8 odsto.

 

Izvor: MarketWatch

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!