Razvoj

Da li je veliki jedu male ili brzi jedu spore? Agilni = Konkurentni

Svi smo svedoci brzih i čestih promena, koje se danas dešavaju kako u privatnom, tako i u poslovnom životu (ako je to danas moguće jasno razdvojiti). Ove promene utiču da delimično ili potpuno menjamo naše navike i razmišljanja, bilo da smo u ulozi kupca ili prodavca.

Tradicionalni poslovni model = oduvek radimo ovako 

Kompanije su nekada posmatrale zaposlene u IT odeljenjima kao neizbežan trošak, koji je neophodan da bi poslovni procesi tekli glatko (prva adresa na koju bi se obratili u slučaju da je štampač prestao da štampa ili da zaposlenima ne stižu mejlovi i slično).

Međutim, kompleksnost IT infrastrukture se vremenom povećava – pojavljuju se novi virusi pa je potrebna adekvatna zaštita, opala je produktivnost zaposlenih pa je potreban adekvatan softver za kontrolu, količina arhiviranih podataka je sve veća pa je potrebno više prostora za smeštanje podataka itd. Rezultat je obično da se zaposle dodatni ljudi u IT odeljenje, koji će voditi računa o celokupnom sistemu, što još više opterećuje troškove poslovanja kompanije. Naravno opremu treba periodično obnavljati, edukovati zaposlene da mogu da isprate aktuelne pretnje i dostignuća u industriji, te troškovi dodatno rastu.

Ovo ima direktan uticaj na cenu koštanja proizvoda ili usluge koju nude i koja umanjuje konkurentnost, jer dolaze kompanije koje su mnogo bolje optimizovale svoje poslovanje – “agilnije” su.

Ako su odgovori koje često čujete “Nemoj sad”, “U gužvi smo ovih dana” ili odgovor/ponuda potpuno izostane vrlo je verovatno da imate posla sa kompanijom koja nije baš agilna.

 Zahtevi i očekivanja kupaca se konstantno povećavaju

  • - Da li su očekivanja vaših kupaca ista kao pre 5 godina?
  • - Da li bi vi bili zadovoljni mobilnim telefonom koji ima kameru, brzinu i ostale funkcionalnosti kao pre 5 godina?
  • - Da li kao nekada idete u banku da proverite stanje na tekućem računu ili to uradite od kuće u bilo koje doba dana/noći?

“Agilne” kompanije koje proaktivno razmišljaju su prepoznale da razvoj informacionih tehnologija i dostupnost interneta na skoro svakom mestu i u skoro svakom trenutku mogu biti osnova za kreiranje dodatne vrednosti za potecnijalne ili postojeće kupce.

U praksi ovo bi značilo da partnerska kompanija potpuno ili delimično brine o IT infrastrukturi i procesima (kao što npr. knjigovodstvena agencija obavlja određeni deo posla umesto da firma angažuje svoje resurse za to).

  • - Ovakav pristup obezbeđuje fleksibilnost, najviši mogući kvalitet i niže troškove za kompaniju.
  • - Zaposleni u IT-ju koji su najviše vremena trošili da sistem funkcioniše, sada mogu biti prava podrška poslovanju i kreirati novu vrednost za kupce (nova mobilna aplikacija, veća dostupnost informacija, automatizacija procesa itd).

 Da li veliki jedu male?

Pa… I ne baš…

Kompanije koje se ponašaju kao dinosaurusi i koje misle da pravila igre, koja su nekada važila, važe i danas, sve više izumiru.

Dobar primer bi bile banke u Srbiji: s jedne strane, broj banaka koje posluju u Srbiji se drastično smanjio u poslednjih par godina, a s druge strane, jedna banka koja praktično nema ekspoziture, i bazira poslovanje na online uslugama objavljuje podatak da za dve i po godine poslovanja ima otvorenih 300.000  tekućih računa.

Primera je mnogo u raznim industrijama. Dolaze neki novi kupci (zahtevniji nego ikad), koji imaju mogućnost da dobavljača proizvoda ili usluga promene gotovo trenutno.

 Transformacija je lakša uz pravog partnera

Kada je reč o transformaciji poslovnog modela i kreiranju nove vrednosti za kupce, promene u načinu na koji se odnosimo prema IT infrstrukturi su samo vrh ledenog brega.

Kompanije često koriste outsourcing kao metodu za optimizaciju troškova i povećanje fleksibilnosti. U ovom slučaju proveren partner preuzima svu brigu o vašoj opremi i programima.

Drugi često korišćen metod je transformacija poslovanja u cloud. U ovom slučaju partner obezbeđuje svoju najmoderniju opremu i neophodan softver na kome bi vaši podaci bili smešteni (mejlovi, softver za upravljanje poslovanjem, drugi bitni programi, rezervne kopije podataka…), a kompanija plaća samo mesečnu uslugu iznajmljivanja. U ovom slučaju podaci se nalaze u Srbiji što je određenim kompanijama bitno zbog zakonske regulative.

Treća opcija jeste da se koristi (cloud) infrastruktura nekog od najpoznatijih svetskih imena, kao što su Amazon ili Microsoft, a partner obezbeđuje podršku i održavanje. Tada se podaci nalaze na jednoj ili više lokacija van Srbije što je bitno kompanijama koje imaju kancelarije u više zemalja.

Proveren partner kao što je NetCast je u mogućnosti da vas podrži na ovom putu i  pruži adekvatne savete i usluge.

Kako Cloud pomaže?

STOP kupovini IT opreme koja konstantno gubi vrednost, zahteva nadogradnje i stručno osoblje za održavanje.

Kada se kompanija odluči da koristi Cloud usluge, više nema potrebu za investicijama, koje ne generišu dodatni prihod za biznis, već plaća mesečnu pretplatu, koja uključuje korišćenje IT resursa i osoblja neophodnog za održavanje, što rezultira manjim operativnim troškovima.

Dosadilo vam je da plaćate ono što ne koristite?

Do sada su kompanije koje poseduju svoju opremu (uspešno ili manje uspešno) predviđale koliko će im slobodnog prostora biti potrebno kroz par meseci za kvalitetno funkcionisanje ključnih programa za poslovanje. Fleksibilnost Cloud-a omogućava da kompanija troši i plaća onoliko koliko joj je u tom trenutku potrebno, a u svakom momentu može da poveća ili smanji potrebne resurse.

Visoka dostupnost = visoki troškovi

Kompanije koje koriste svoju IT opremu i resurse da bi obezbedile visoku dostupnost programa ključnih za poslovanje (finansije, logistika, mejlovi i slično) često izdvajaju značajna finansijska sredstva i druge resurse da bi ovo ostvarile. Uglavnom su potrebne najmanje 2 lokacije sa “dupliranom” opremom da bi se sprečili scenariji, koji za rezultat imaju gubitak podataka (otkazivanje opreme, udar groma, nestanak struje, požar).

Uz Managed Cloud koncept, gde partner potpuno preuzima brigu i o infrastrukturi i o pratećim programima, pravljenju rezervnih kopija, obezbeđivanju poslednjih bezbednosnih ispravki za operativne sisteme pored manjih operativnih troškova, nema straha od gubitka podataka.

 www.netcast.rs 

 Miloš Živanović

Business Development Manager, NetCast

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!