Saobraćaj i transport

Da li je “Vinci Airports” tražio ograničenje za niški aerodrom?

Nakon protesta građana u Nišu povodom odluke gradskih vlasti da Aerodrom “Konstantin Veliki” prenese u vlasništvo države, mediji prenose da je to zahtev francuske kompanije “Vinci Airports”, koja je koncesionar beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla”.

Reagujući na spekulacije u javnosti, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da rаzvoj niškog Aerodromа "Konstаntin Veliki" nije ogrаničen koncesijom zа beogradski Aerodrom "Nikolа Teslа" i da se on ne spominje u koncesionom ugovoru sa francuskom kompanijom “Vinci Airports”.

Ipak, nedavno je i pomoćnik ministarke Zorane Mihajlović, Zoran Ilić u emisiji “Kontrasti“ televizije Al Jazzera, potvrdio sumnje javnosti da se država Srbija ugovorom obavezala da plati kompenzaciju koncesionaru “Vinci Airports”, ako niški aerodrom “probije” milion putnika.

„Da bi dao ponudu, „Vinci“ je postavio uslove, koje smo mi uneli u koncesioni akt. U tom ugovoru predviđeno je da država ukoliko razvija aerodrome u prečniku od 230 kilometara od Beograda, ne može da ih razvija preko milion putnika, a da pritom nema obavezu naknade prema koncesionaru. U tom slučaju, da li je deo “tržišnog kolača” koncesionara “Vinci Airports”-a umanjen, ustanoviće nezavisni revizor ili stručnjak. To će važiti do trenutka kada Aerodrom  „Nikola Tesla“ ne dođe do cifre od 12 miliona putnika”, rekao je Ilić.

Međutim, ministarka Mihajlović tvrdi da se Aerodrom “Konstantin Veliki” uopšte ne pominje u koncesionom ugovoru, u šta će javnost, kako je izjavila, moći i da se uveri kad ugovor bude objavljen, nakon izvršene primopredaje.

 “Nekoliko puta jasno sam ukazala da je politika Vlade Srbije da svaki aerodrom u Srbiji može i treba da se razvija koliko god tržišni, i samo tržišni uslovi to dozvoljavaju. Sa stanovišta Ugovora o koncesiji Aerodroma “Nikola Tesla” potreba “za konsultacijama” sa koncesionarom postoji SAMO I ISKLJUČIVO u periodu dok Aerodrom “Nikola Tesla” ne dostigne 12 miliona putnika godišnje i ukoliko bilo koji drugi aerodrom, koji se nalazi u radijusu od 150 km do 230 km, usluži više od milion putnika godišnje. Ali ono što je od suštinske važnosti je da OBA USLOVA MORAJU BITI ISTOVREMENO ISPUNJENA”, naglašava se u saopštenju.

Ona tvrdi da čak i u slučaju da niški aerodrom dostigne milion putnika, pre nego što Aerodrom “Nikola Tesla” postigne 12 miliona putnika, Srbija nema obavezu da automatski plaća bilo kakvu odštetu koncesionaru.

“U takvoj situaciji, dužnost Vlade Srbije bila bi da da obrazloženje i objašnjenje koncesionaru i da dokaže da su do toga dovele objektivne i tržišne okolnosti, koje ne utiču na aerodrom u Beogradu, čime bi izbegla plaćanje bilo kakvih kompenzacija ili produžavanje perioda trajanja koncesije”. Takođe, kada govorimo o koncesiji Aerodroma “Nikola Tesla” treba da znate da na osnovu Zakona o privatno-javnom partnerstvu i koncesijama, koncesionar Aerodroma “Nikola Tesla”, kompanija „Vinci Aiports Serbia“, snosi operativne i komercijalne rizike u izvršenju koncesionih aktivnosti, uključujući i rizike vezane za prihode, u skladu sa odredbama Ugovora o koncesiji”, navodi se u saopštenju.

Mihajlović naglašava: “U ovom trenutku, glavno ograničenje za razvoj Aerodroma “Konstantin Veliki”, kao i u slučaju svih drugih aerodroma u Srbiji, jeste nedovoljno investiranje. Namera Vlade Srbije je da ubrzano investira u poboljšanje infrastrukture niškog aerodroma, kako bi bio konkurentan ostalim aerodromima u okruženju. Prelazak upravljanja sa Grada Niša na Vladu Srbije motivisan je upravo otklanjanjem ove ključne prepreke budućem razvoju „Konstantina Velikog“.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!