Industrija

“Daimler” se povlači iz Irana

Nemačka automobilska kompanija “Daimler” odustala je od planiranog širenja poslovanja u Iranu.

Odluka je doneta nakon obnavljanja američkih sankcija Teheranu i pretnji predsednika SAD Donalda Trampa da će kazniti kompanije koje posluju u toj zemlji.

“Daimler” je do daljeg suspendovao svoje "ograničene" aktivnosti u Iranu, jer su trgovinska ograničenja stupila na snagu, navodi se u saopštenju proizvođača "Mercedes-Benca", a prenosi agencija "Blumberg".

Kompanija “Daimler” je 2016. godine odlučila da ponovo uspostavi odnose sa Iranom, potpisujući preliminarne ugovore sa najvećom iranskom automobilskom kompanijom "Iran Kodro" o prodaji i proizvodnji kamiona.

Otkako su Teheranu 2016. godine ublažene sankcije, Iran je isplivao kao atraktivna destinacija za ostvarivanje poslovnog rasta, a iranska trgovina sa Evropom je premašila 10 milijardi dolara.

Međutim, sada, kada su SAD izašle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i obnovile sankcije, kompanije su počele postepeno povlačenje, te se tako prošlog meseca francuski “Renault” pridružio “PSA grupi” i najavio svoj odlazak.

"Nastavićemo da pomno pratimo političku situaciju, naročito u vezi sa budućnošću nuklearnog sporazuma", poručuju iz “Daimler”-a.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!