Društvo

Danas počinje 15. Beogradski festival igre

Pod sloganom "Prestonica" u Sava Centru počinje 15. Beogradski festival igre, na kome će do 4. aprila 15 trupa predstaviti 24 nove koreografske postavke.

Ovogodišnje izdanje BFI-a dovodi trupe iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade.
Na sceni Sava Centra publika će moći da pogleda novi komad grčkog vizuelnog umetnika, reditelja i koreografa Dimitrisa Papajoanua, kome je pripala i nagrada "Jovan Ćirilov" 14. Beogradskog festivala igre za koreografiju "Nigde".

Čuvena "Vertigo" kompanija iz Izraela prvi put dolazi u Srbiju 17. marta kada će koreografkinja Noa Verthajm predstaviti u Sava Centru postavku "Jedan, Jedan i Jedan". Kompanija Kristjana Ingimarsona iz Kopenhagena se vraća na Beogradski festival igre, sa novim komadom (18. i 19. mart, Pozorište na Terazijama).

Poljski teatar igre iz Poznanja prvi put gostuje u Srbiji, sa delom norveškog koreografa Jua Stromgrena, a celovečernji komad "Četrdeset", kreiran za 18 igrača, biće izveden 20. marta u Madlenianumu.

Nova zvezda londonske i svetske scene Akaš Odedra izvešće 22. marta u Beogradskom dramskom pozorištu komad "Uzdizanje. Tri vrhunska koreografa, Fei Bo, Edvard Lijang i Jorma Elo, udružili su se da svojim  originalnim postavkama kreiraju predstavu, koju će izvesti Balet Hongkonga, na svom prvom gostovanju u ovom delu Evrope - 21. marta u Srpskom narodnom pozorištu i 23. marta u Sava Centru.

Kompanija Silvije Gribaudi predstaviće se 24. marta u “Ateljeu 212” sa komadom "R.OSA",  koji je savršeno uklopljen u poetiku Gribaudi. Dan kasnije u Sava Centru nastupa trupa "Zero Visibility" iz Osla sa koreografijom "Zaleđene pesme" Ine Kristel Johansen.

Njujorški Balet Trokadero gostuje 26. i 27. marta u Pozorištu na Terazijama sa tri koreografije Leva Ivanova i Marijusa Petipe, a dan kasnije u Beogradskom dramskom pozorištu nemački "Dance On ansambl" donosi solo komad iz dva dela "Legitimo/Rezo", koji su kreirali Hone San Martin i Vilijam Forsajt.

Skapino balet iz Roterdama 29. marta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu izvešće spektakl "Skala" holandskog koreografa Eda Vuba, 30 i 31. marta u Madlenianumu publika će gledati "Vrt zemaljskih uživanja" koreografkinje Mari Šuinar iz Montrala, dok briselski "Peeping Tom" ovoga puta dolazi sa komadom "Otac" Gabrijele Karizo i Franka Šartijea (1. i 2. april, Pozorište na Terazijama).

Izraelska Kompanija Roja Asafa prvi put gostuje u Beogradu i to sa njegovom koreografijom "Dečaci", a Beogradski festival igre zatvoriće 4. aprila u Sava Centru Sidnejska kompanija igre sa triptihom, koji čine dela Gabrijele Nenkajvel, Rafaela Bonačele i Čenga Cunga Lunga. Australijski ansambl, koji prvi put dolazi u ovaj region, prethodne večeri, 3. aprila, nastupiće u Srpskom narodnom pozorištu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!