Obrazovanje i posao

Deficit radne snage u Istočnoj Evropi - Države će zapošljavati robote

Nekoliko zemalja istočne i centralne Evrope priprema zakone koji će omogućiti lakši dolazak stranih radnika, jer se uveliko suočavaju sa problemom manjka radnika.

Brojne kompanije u istočnoj Evropi povećavaju svoja ulaganja u automatizaciju, jer je potražnja za radnicima veća nego raspoloživa radna snaga. Ekonomisti upozoravaju da bi u narednih 10 godina, štetni efekti nedostatka radne snage mogli bi da budu sve izraženiji.

Zemlje istočne Evrope, privukle su u poslednjim godinama više od milijardu evra stranih direktnih investicija. Državne subvencije, jeftinija radna snaga, privukli su brojne investitore.

Glavna prepreka daljem razvoju i otvaranju novih radnih mesta postaje manjak radne snage. Brojne kompanije rešenje vide u robotizaciji.

"Broj poslova koje smo robotizovali u prethodnoj godini, utrostručen je. Verujem da će se trend robotizacije nastaviti tim tempom i u 2018. Primetili smo i kod naših poslovnih parnera, multinacionlanih komanija da sve više razmišljaju o ubrzanju tog procesa. Ne uspevamo da pratimo sve zahteve tržišta i jedan od problema je nedostatak radne snage", kaže Tibor Zentai, generalni direktor Vesz Mont 2000.

Robotizacija, istovremeno, predstavlja i povećanje troškova. Ipak, dalji razvoj istočne Evrope zavisi upravo od spremnosti da se prilagodi novonastaloj situaciji. Prema procenama Ujedinjenih nacija, Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka imaće osam miliona stanovnika manje do 2050. zbog nepovoljnih demografskih trendova.

"Bilo je prilično šokantno kada smo shvatili da raste potražnja za našim proizvodima, a da mi ne možemo da nađemo radnike ako želimo da proširimo proizvodnju. Automatizacija proizvodnje bila je rešenje", navodi menadžer u Hiretenberger AS Gabor Kirali.

"U poslednjih nekoliko godina sve se više investira u robotizaciju, kompanije nastoje da nadomeste nedostatak radnika", kaže analitičar Dejvid Nemet.

Istraživanja su pokazala da je u Mađarskoj takav trend najizraženiji, i da se investitori povlače zbog manjka radne snage. Iz istih razloga, u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, stopa nezaposlenosti drastično je smanjena.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!